Μr. Jukes: Όταν η «Άτακτη Φράουλα» και ο «Ένοχος Αδάμ» έγιναν χειροποίητα ελληνικά προϊόντα

Μr. Jukes: Όταν η «Άτακτη Φράουλα» και ο «Ένοχος Αδάμ» έγιναν χειροποίητα ελληνικά προϊόντα
Mr Jukes

«Τα αγόρια δεν κλαίνε», «Τζον Λέμον», «Άτακτη Φράουλα», «Ένοχος Αδάμ». Εάν σας δίναμε μία ευκαιρία να μαντέψετε που ανήκουν αυτές οι ονομασίες, βάζουμε στοίχημα ότι το μυαλό σας δεν θα πήγαινε σε τσάτνεϊ, curds, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Και όμως αυτά - και πολλά άλλα ιδιαίτερα ονόματα - έχουν δοθεί στα Mr. Jukes, το εγχείρημα των ελληνικών προϊόντων που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του σεφ Δημήτρη Χωματά και της επιχειρηματία Μάιρας Γομοστιώτη. Η σειρά, η οποία διατίθενται σε περισσότερα από 130 καταστήματα ντελικατέσεν στην Αθήνα και σε πολλά σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, περιλαμβάνει προϊόντα από επιλεγμένα υλικά χωρίς συντηρητικά ,πρόσθετα και χρωστικές ουσίες.

Οι δημιουργοί της μίλησαν στη HuffPost Greece για την ιδέα πίσω από τα προϊόντα με τα πρωτότυπα ονόματα και για το πόσο εύκολο ήταν να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα, ενώ μοιράζονται μαζί μας και μια συνταγή για το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό (θα την βρείτε στο τέλος του κειμένου!).

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το Mr. Jukes?

Η φιλοσοφία μας είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας προϊόντων , μοναδικών στο είδος τους που θα παρασκευάζονται όπως παλιά. Έτσι δημιουργήσαμε μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων, πραγματικά πρωτότυπων, αποφύγαμε κάθε είδος συντηρητικού, και χημικών.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα;

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η πατρίδα μας όλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Δυσκολευτήκαμε πολύ να υλοποιήσουμε την ιδέα μας ,ακόμα δυσκολευόμαστε, αλλά ξεκινήσαμε να προσπαθούμε με κύριο όπλο το πείσμα και το μεράκι μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται τα προϊόντα μας από τους καταναλωτές για την υψηλή τους ποιότητα

Το τσάτνεϊ και το curd δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα στην Ελλάδα. Πώς σκεφτήκατε να τα δημιουργήσετε;

Το δημιουργικό κομμάτι είναι αποκλειστικά του Δημήτρη. Έχοντας πάντα στόχο να δημιουργούμε προϊόντα που συμπληρώνουν τα κενά που υπάρχουν στην αγορά και λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες και την ζήτηση επαγγελματιών της εστίασης, πειραματίζεται και συνεχώς δημιουργεί νέα προϊόντα.

Από τι υλικά γίνεται η παρασκευή των προϊόντων σας και που;

Χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά Ελλήνων παραγωγών, με μοναδική εξαίρεση στα γκότζι μπέρυ και τον ανανά. Η επεξεργασία και η παραγωγή των προϊόντων μας γίνεται στις εγκαταστάσεις μας στο Περιστέρι.

Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες πλέον αναζητούν και επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα;

Αλήθεια είναι. Ένα καλό που έχει κάνει η οικονομική κρίση είναι πως βοήθησε να διαπιστώσουμε πως τα ελληνικά προϊόντα είναι αν όχι καλύτερα, εξίσου καλά με τα εισαγόμενα και ώθησε τον κόσμο να τα δοκιμάσει και να συγκρίνει, όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και για την τιμή. Σαφώς είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα ελληνικό φρέσκο lemon curd που παράγεται στο Περιστέρι, από ένα που έρχεται από την Σκωτία αεροπορικώς και είναι γεμάτο χημικά και συντηρητικά.

Τα προϊόντα σας έχουν ιδιαίτερα πρωτότυπα ονόματα. Πώς καταλήξατε σε αυτά;

Όσο αφορά την ονομασία Mr. Juke, ουσιαστικά πρόκειται για το χαϊδευτικό όνομα του Δημήτρη. Αν υπάρχει κάτι που μας χαρακτηρίζει είναι το χιούμορ μας. Αν θέλεις να παρουσιάσεις κάτι νέο και πρωτότυπο πρέπει να είναι στο σύνολο του πρωτότυπο.

Στις ονομασίες και στο ντιζάιν έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με ένα πολύ ταλαντούχο γραφίστα, τον Κωσταντίνο Τζάχα, που είναι και «νονός» σε πολλά από τα προϊόντα μας

Από που αντλείτε έμπνευση για τη δημιουργία των γεύσεων σας;

Η έμπνευση βρίσκεται παντού. Από τα κοκτέιλ που μας αρέσουν, από την επαγγελματική εμπειρία, που επιτρέπει να συνδυάζεις υλικά, κάποιες φορές απροσδόκητα, από τις γευστικές μνήμες και εμπειρίες. Πάντα υπάρχουν ερεθίσματα για νέους συνδυασμούς

Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι, τι γλυκό θα μας προτείνατε να ετοιμάσουμε στο σπίτι;

Μια πανακότα με γάλα καρύδας, που δεν έχει και λακτόζη, με μαρμελάδα λεμόνι με λουλούδια λεβάντας είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις ζεστές μέρες (δείτε στο τέλος του κειμένου για τη συνταγή). Μπορείτε όμως να πάρετε πολλές συνταγές και από το μπλογκ μας, είναι όλες φτιαγμένες από τον σεφ μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σχεδιάζετε τη δημιουργία κάποιων νέων προϊόντων;

Σχέδια υπάρχουν πολλά. Στόχος μας είναι να κάνουμε πάντα φρέσκα πράγματα, να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε.

Όπως σας είπα υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές έτοιμες που περιμένουν να μπούνε σε παραγωγή.

Πανακότα καρύδας με lavender margarita mr jukes

Για 4 μερίδες θα χρειαστούν:

- 3 φύλλα ζελατίνας

- 400 γραμμάρια γάλα καρύδας (υπάρχει σε κονσέρβα στα σούπερ μάρκετ)

- 140 γραμμάρια γάλα σόγιας

- 4 κουταλιές σούπας ακατέργαστη ζάχαρη

- ξύσμα απο 2 λεμόνια λάιμ

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν σε κρύο νερό.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα καρύδας, το γάλα σόγιας το ξύσμα και την ζάχαρη να βράσουν.

Μόλις βράσει το μίγμα προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας , ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι για να βγάλουμε το ξύσμα του λάιμ.

Γεμίζουμε τα φορμάκια μας και αν δεν έχουμε μικρά ποτήρια και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα και βάζουμε στο ψυγείο.