Δυσοίωνα τα μηνύματα για συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves in his car after a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 24, 2015. Eurozone finance ministers meet Wednesday to discuss the Greek bailout. (AP Photo/Virginia Mayo)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves in his car after a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 24, 2015. Eurozone finance ministers meet Wednesday to discuss the Greek bailout. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα».

Αναφέρουν επίσης ότι «οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Αναστροφή κλίματος μέσα σε λίγες ώρες

Το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία πού είχε καλλιεργηθεί τη Δευτέρα με την κατάθεση από την πλευρά της Ελλάδας συγκεκριμένων προτάσεων ανατράπηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η αντιπρόταση που απέστειλαν οι θεσμοί κάθε άλλο παρά χαμόγελα σκόρπισε στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν τα μέτρα που περιλαμβάνει ως «βάρβαρα» και «φωτιά και λάβρα».

Οι δανειστές ζητούσαν μεταξύ άλλων να κλείσει η ψαλίδα των μισθών στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, περαιτέρω μειώσεις για την εξοικονόμηση δαπανών, να μην περάσουν νομοθετικά οι αλλαγές που ζητεί η κυβέρνηση στα εργασιακά, να αυξηθούν οι εισφορές για τους εργαζόμενους και να μειωθούν για τους εργοδότες, να μείνει στο 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση και να μειωθεί η έκτακτη εισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων από το 29% που ζητά η κυβέρνηση στο 28%.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του.

Συνεχίζεται το θρίλερ

Η χαμηλή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας φάνηκε και από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της Ευρωζώνης μετά την περίπου 6ωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στα ΜΜΕ ενώ ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε λακωνικά:

«Θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε επιδιώκοντας μία λύση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας ανέφερε πως «έχουν υπάρξει πολλά βήματα μπρος και πίσω. Δεν μπορώ να πω τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα ήταν έκπληξη για εμένα αν υπήρχε σήμερα απόφαση». Απαισιόδοξος όμως αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις:

«Είμαστε σε διαδικασία πολύ εντατικών συνομιλιών. Υπήρξε πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμα θέματα», δήλωσε. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται κατανοητό ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο αποψινό Eurogroup. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις του Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν μετά το Eurogroup και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Πέμπτη ή ίσως την Παρασκευή.

Δημοφιλή