ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/06/2015 08:07 EEST | Updated 24/06/2015 08:08 EEST

Αλλαγές στις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Eurokinissi

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να αποσυνδεθούν οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω καθυστερήσεων στην υποβολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρατείνει την προθεσμία αυτή.

Ωστόσο, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι δύο επόμενες στο τέλος του τρίτου και πέμπτου μήνα από την αρχική προθεσμία. Με την ισχύουσα διάταξη, παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης έως τα τέλη Ιουλίου θα μετέφερε και τις δόσεις στα τέλη Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου κάτι το οποίο θέλει να αποτρέψει το υπουργείο Οικονομικών για λόγους που σχετίζονται με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 έως τις 27 Ιουλίου.

Sponsored Post