Γαλλία: Μουσουλμάνος καταστηματάχρης διαχώρισε τις ημέρες των αγορών σε «γυναικείες» και «αντρικές»

Γαλλία: Μουσουλμάνος καταστηματάχρης διαχώρισε τις ημέρες των αγορών σε «γυναικείες» και «αντρικές»
Tim Murtaugh/Flickr

Ένας ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην πόλη Μπορντό στη Γαλλία προκάλεσε αντιδράσεις όταν έθεσε σε εφαρμογή κανονισμό με τον οποίο διαχώριζε τις ημέρες των αγορών ανάλογα με το φύλο των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, επέτρεπε στις γυναίκες να επισκέπτονται το κατάστημα μόνο κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ απαγόρευε την είσοδο στους άνδρες τα σαββατοκύριακα.

Ο ιδιοκτήτης, Jean-Baptiste Michelon, είχε μόλις προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και ισχυρίστηκε πως η απόφασή του σέβεται τις μουσουλμανικές επιταγές, κατά τις οποίες άνδρες και γυναίκες που δεν συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς δεν πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

«Ένας άνδρας δεν θέλει να βρεθεί μόνος του με μια γυναίκα. Μια γυναίκα που έρχεται εδώ για να αγοράσει βιβλία δεν θέλει να βρεθεί μόνη με ένα άνδρα, ειδικά αν είναι παντρεμένη», εξηγεί ο Michelon, προσθέτοντας πως κανένας σύζυγος δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο.

Η απόφαση αυτή του ιδιοκτήτη όχι μόνο προκάλεσε την οργή των κατοίκων, αλλά και του ίδιου του δημάρχου, Alain Juppé. Ο τελευταίος κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν αυτές τις διακρίσεις, οι οποίες μπορεί να φέρουν τον ένοχο ενώπιον του δικαστηρίου. Ο Michelon μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων και να αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο 75.000 ευρώ.

«Είναι προβληματικό γιατί δημιουργεί μια άσχημη εικόνα για την μουσουλμανική κοινότητα, η οποία υπακούει το 99% των νόμων της Γαλλίας», δήλωσε η αντιδήμαρχος, Marik Fethou.

Δημοφιλή