ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/06/2015 11:29 EEST | Updated 25/06/2015 11:29 EEST

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

sooc.gr

Mε ένταση συνεχίζεται από το πρωί, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, η μάχη των συνηγόρων των θυμάτων, που ζητάνε να τους επιτραπεί να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή εναντίον και των μελών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, τα οποία βαρύνονται με το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και όχι και με επιμέρους πράξεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη διάρκεια της τοποθέτησης των συνηγόρων, που εκπροσωπούν τους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι είχαν δεχτεί επίθεση από κατηγορούμενους χρυσαυγίτες, στο Πέραμα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τα λόγια της συνηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ Ελένης Ζαφειρίου, που έκανε λόγο για “ειδεχθείς” πράξεις των κατηγορουμένων και χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως το “ πλέον απάνθρωπο μόρφωμα της πολιτικής ιστορίας”, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ αντίθετα οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, φώναξαν: “Επιτέλους! Μπράβο κοπέλα μου!”

Συνήγορος:"Θα δεχθείτε ότι αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν εγκριθεί και διευθυνθεί από τους κατηγορούμενους ηγέτες και βουλευτές; Ότι αυτοί δεν ευθύνονται απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους; Γιατί τα στελέχη της Χ.Α τι φοβούνται; Τι επιδιώκουν; Θέλουν να προστατευθούν από την σε βάθος εξέταση των εγκληματικών ενεργειών. Οι κατηγορούμενοι γνωρίζουν τι συμβαίνει και προσπαθούν να αποσείσουν από πάνω τους οποιαδήποτε έγκλημα. Είναι οι εμπνευστές, οι καθοδηγητές αυτοί που διηύθυναν την ολοκλήρωση των εγκλημάτων. Είναι το πλέον απάνθρωπο μόρφωμα της πολιτικής ιστορίας".

Συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας: “Δεν είστε στο μικρόφωνο του ΚΚΕ!”.

Συνήγορος ΠΑΜΕ : “Η αλήθεια είναι ανατριχιαστική. Βορβορώδεις πράξεις. Η ανθρωποκτονία και η λύσσα του μαχαιριού που γύριζε στην πληγή...”.

Παναγιώτης Φύσσας : “Καθίκι!”.

Ενώ στη συνέχεια ο κ. Φύσσας, στρεφόμενος προς τον Γιώργο Ρουπακιά, τον αποκάλεσε “καθίκι και ζώο”.

Συνήγορος: “Παίρνουν ζωές για αυτό φοβήθηκαν. Έχετε όλα τα δικονομικά στοιχεία για να συμβάλλεται να ερευνηθούν με άπλετο φως όλα τα σημεία της δίκης. Το αποτέλεσμα αυτής της δίκης θα το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ποσό εσφαλμένη θα είναι μια απόφαση, η οποία δεν θα επέτρεπε στα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης να σταθούν απέναντι της. Η υπόθεση αυτή δεν ειναι μια υπόθεση ρουτίνας. Οι πτυχές της υπόθεσης απλώνονται μέσα στα σπίτια, στους δρόμους, στη σκέψη του λαού μας. Η εγκληματική δράση της οργάνωσης “Χρυση Αυγη” εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων της. Οι τοπικές οργανώσεις αποτελούν το ενιαίο σύνολο της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν ακολουθούσαν αυτοτελώς δικό τους πρόγραμμα εγκληματικών δράσεων, χωρίς τις εντολές απο τους διευθύνοντες. Ενιαίος ο προσανατολισμος, ενιαίος και ο σκοπός, ενιαίες και οι αποφάσεις για την υλοποίηση των εγκληματικών πράξεων. Οι εμπνευστές, οι καθοδηγητές, αυτοί που διεύθυναν την εγκληματική οργάνωσης είχαν τον έλεγχο και την εποπτεία. Ο,τι έγινε , έγινε με την έγκριση των διευθυνόντων. Γι αυτο και διαφωνούμε με την εισαγγελική πρόταση, περί αποβολής της πολιτικής αγωγής”.

Παναγιώτης και Μάγδα Φύσσα : “Επιτέλους! Μπράβο κοπέλα μου!

Στη συνέχεια οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής επανέλαβαν το βασικό τους επιχείρημα ότι, εάν δεν υπήρχε διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, οι επιθέσεις σε βάρος των θυμάτων των επιθέσεων που αποδίδονται στα μέλη της Χρυσής Αυγής, δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί.

"Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το δικαίωμα μας να παρασταθούμε σε βάρος όλων των κατηγορουμένων. Είναι άραγε οι πρώτοι τυχόντες οι γονείς του Παύλου Φύσσα ο οποίος δολοφονήθηκε επειδή ήταν αντιφασίστας; Προφανώς όχι. Τα μέλη του ΠΑΜΕ οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση λόγω της κομματικής τους ιδιότητας; Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, που τους επιτέθηκαν επειδή είναι μετανάστες;" αναρωτήθηκε ο δικηγόρος, Αντώνης Αντανασιώτης και συμπλήρωσε:

“Το βούλευμα έχει ενιαία λογική και δομή. Οι κατηγορούμενοι επιχειρούν απαράδεκτα να τεμαχίσουν το κατηγορητήριο και την ίδια την δίκη για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους. Με ποια λογική δεν μπορούν τα θύματα να στραφούν κατά του Γιάννη Λαγού, στον οποίο αποδίδεται κεντρικός ρόλος στην επίθεση στο Πέραμα; Με ποια λογική οι πολιτικώς ενάγοντες δεν μπορούν να στραφούν κατά του συνόλου της εγκληματικής οργάνωσης; Μήπως πρόκειται για μέλη τριών μικρών εγκληματικών οργανώσεων τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως συμμορία; Θα είχαμε τότε τέσσερα διαφορετικά κατηγορητήρια και τέσσερις διαφορετικές δίκες".

H συνήγορος συνέχισε: “Η συγκυρία σας ανέθεσε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Οι εντολές και η έγκριση των εγκληματικών πράξεων δίνονταν από την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η εκτέλεση γινόταν απο μέλη της εγκληματικης οργάνωσης.

Όλα τα παραπάνω προσπάθησαν να αντικρούσουν στη δευτερολογία τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι τόνισαν ότι, στην προσπάθεια τους οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής κατέφυγαν σε αυθαίρετα συμπεράσματα και σχόλια.

“Είμαστε όλοι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης!”, τόνισαν. “Εμείς ως νομικοί δεν είμαστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί. Ας σταθούμε όλοι στο πλευρό σας για μια δίκαιη δικη, που είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει. Όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων λένε ότι, όταν κάποιος κατηγορείται αυτοτελώς για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να παρασταθεί ως πολιτικός ενάγων,. Υπάρχει προηγούμενο της δίκης της 17Ν, της δίκης για την απαγωγή Παναγοπουλου.

Ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια , συζύγου του Νίκου Μιχαλολιακου, είπε χαρακτηριστικά ότι, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, το οποίο να δηλώνει ότι, έχει πάρει μέρος σε εγκληματικές δράσεις.

“Εκτός από το ότι, είναι σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν υπάρχει κανένα περιστατικό, το οποίο να δικαιολογεί την ένταξη της στην εγκληματική οργάνωση. Ούτε ένα, ούτε μισό, ούτε ένα τέταρτο".

Ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού είπε χαρακτηριστικά: “Άκουσα με μεγάλη προσοχή οι συνάδελφοι να αναφέρονται στο βούλευμα, όχι με τη μορφή της παραπομπής, αλλά με τη μορφή της καταδίκης. Αυτο βέβαια παραπέμπει σε κάποιες άλλες δίκες, που γίνονταν στη Μόσχα. Θεωρώ πως δεν δύναται το δικαστήριο σας να χορηγήσει

παράσταση πολιτικής αγωγής, όσο και αν η άλλη πλευρά θέλει να προβάλει τον κ. Λαγό ως τον μεγαλύτερο εγκληματία".

Η δίκη συνεχίζεται.

Sponsored Post