Τσίπρας: Η ΕΕ δεν έχει βασιστεί ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε τελεσίγραφα

Τσίπρας: Η ΕΕ δεν έχει βασιστεί ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε τελεσίγραφα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις καταστατικές της αρχές, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου συμβιβασμού. Οι αρχές αυτές δεν βασίστηκαν ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιτικό τρόπο να δίνει αγώνα υπέρ των αξιών αυτών», δήλωσε εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρησε τόνισε ότι «κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα. Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα» καλώντας με αυτό τον τρόπο να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωσε τις εργασίες της ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται για το τρίτο κατά σειρά Eurοgroup το απόγευμα του Σαββάτου πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το σχέδιο το οποίο εξετάζεται είναι πλέον μία παράταση έως τον ερχόμενο Νοέμβριο η οποία θα συνοδέυεται από 15,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για συνολικό ποσό 16,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 10,9 δισ. θα αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ρέντσι: Grexit θα ήταν ήττα για την Ευρώπη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχω αυτή την άποψη. Θεωρούμε ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη -και όχι αποκλειστικά στη Γερμανία- θα έβλεπε με ευνοϊκό τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας. Κατά την άποψή μου θα ήταν κάτι το λανθασμένο όχι για τη χώρα μου, γιατί δεν είμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αλλά γιατί μια έξοδος της Ελλάδας θ' αντιπροσώπευε ήττα για την Ευρώπη. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης χρειάζεται φυσικά να δοθεί ένας ξεκάθαρος ορίζοντας σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρεμβάσεις. Οι Έλληνες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνουν ότι το έχουν πράξει, αλλά από τους θεσμούς οι απόψεις είναι διαφορετικές. Είμαστε πολύ κοντά. Εκτιμώ ότι αύριο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και δε το λέω με εγωισμό ως Ιταλός αλλά ως Ευρωπαίος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο χιλιόμετρο και εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να γίνει πράξη».

Δημοφιλή