Δεκάδες νεκροί από επίθεση ισλαμιστών εναντίον βάσης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία

Δεκάδες νεκροί από επίθεση ισλαμιστών εναντίον βάσης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 30 φαίνεται πως είναι οι νεκροί από επίθεση ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ εναντίον βάσης της Αφρικανικής Ένωσης στη νότια Σομαλία- σε μια επίθεση που λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα με άλλες τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, σε Γαλλία, Τυνησία, Κουβέιτ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε αυτοκίνητο στην κύρια είσοδο της βάσης στο Λίγκο, στον βασικό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, με την πόλη της Μπαϊντόα.

Η AMISOM (African Union Mission in Somalia) επιβεβαίωσε την επίθεση με tweet από τον επίσημο λογαριασμό της.

Σύμφωνα με το BBC, οι ισλαμιστές είχαν υποστηρίξει ότι είχαν καταλάβει τη βάση, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί. Στη βάση βρίσκονταν στρατιώτες από το Μπουρούντι, που υπάγονται στην AMISOM (συνολικής ισχύος 20.000 στρατιωτικών στη χώρα).

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, η επίθεση έλαβε χώρα καθώς οι κάτοικοι του Λίγο συγκεντρώνονταν για τις πρωινές προσευχές, και ήταν η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων από τότε που άρχισε ο μήνας του Ραμαντάν, μία εβδομάδα πριν.

«Ένα αυτοκίνητο- βόμβα όρμησε στη βάση της Αφρικανικής Ένωσης» δήλωσε ο Σομαλός ταγματάρχης Νουρ Όλοου. «Οι δυνάμεις της αφρικανικής ένωσης άνοιξαν πυρ...αλλά το αυτοκίνητο μπόρεσε να μπει. Η μάχη συνεχίστηκε για ώρες μετά.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, εκπρόσωπος της Αλ Σεμπάμπ ισχυρίστηκε ότι οι αντάρτες σκότωσαν «δεκάδες», ύψωσαν τη μαύρη ισλαμιστική σημαία της οργάνωσης και κατέλαβαν οπλισμό.

Δημοφιλή