Μάικ Τάισον εναντίον 'Εβαντερ Χόλιφιλντ: Ένας αγώνας μπόξ που έμεινε στην ιστορία με μια δαγκωνιά

Μάικ Τάισον εναντίον 'Εβαντερ Χόλιφιλντ: Ένας αγώνας μπόξ που έμεινε στην ιστορία με μια δαγκωνιά

Ο αγώνας μεταξύ του Evander Holyfield και του Mike Tyson είχε προγραμματιστεί να γίνει σαν σήμερα στις 28 Ιουνίου 1997. Αυτός ο αγώνας έμεινε βαθιά χαραγμένος στους φαν του μποξ μετά την απαράδεκτη και σοκαριστική στιγμή του δαγκώματος του αυτιού του Evander Holyfield από τον Mike Tyson κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η κοινή ιστορία των δύο πυγμάχων ξεκινά το Νοέμβριο του 1996. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν εκείνη τη βραδιά, όταν ο Tyson θα καλούταν να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο WBA απέναντι σ’ ένα αδιαφιλονίκητο αουτσάιντερ, τον Holyfield που ήταν 34 ετών εκείνη την εποχή.

Υστερα από μια απουσία 2 ετών από τα ρινγκ, αυτός θα ήταν μόλις ο τέταρτος αγώνας μετά την επιστροφή του. Όσο για την κατάσταση του Tyson, έχοντας ξεπεράσει ένα πολύπαθο συζυγικό βίο, συγκρούσεις με προπονητές και μια καταδίκη στη φυλακή για 6 χρόνια για βιασμό, βρισκόταν ξανά στο απόγειο της καριέρας του, κερδίζοντας τη μία ζώνη πρωταθλητή μετά την άλλη σε διάφορα παγκόσμια τουρνουά. Ο αγώνας τους είχε αρχικά προγραμματιστεί να δοθεί 5 χρόνια πριν, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας ενός τραυματισμού του Tyson στα πλευρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και της φυλάκισής του.

Στις 9 Νοεμβρίου 1996 όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο στάδιο “MGM Arena” του Λας Βέγκας. Ο αγώνας εκπληκτικός, τόσο που έμεινε στην ιστορία σαν “Tyson-Holyfield 1”. Η από την αρχή εξαιρετική απόδοση του Holyfield γρήγορα αποστόμωσε όσους βιάστηκαν να τον καταδικάσουν. Ένα νοκ-ντάουν στον 6ο γύρο και μια σειρά από απανωτά χτυπήματα στον 10ο γύρο που κόντεψαν να ρίξουν τον Tyson νοκ-άουτ έδωσαν τη νίκη στο Holyfield, καθώς ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα πριν τη λήξη του λόγω του ζαλισμένου Tyson.

Στις 28 Ιουνίου 1997 έχουμε στο ίδιο ρινγκ το sequel της σειράς και το “Tyson-Holyfield II” αρχίζει με το πρώτο καμπανάκι. Οι δυο πυγμάχοι πήραν 30 και 35 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, αμοιβές ρεκόρ μέχρι τότε. Οι πρώτοι δύο γύροι εξελίχθηκαν κανονικά. Στον 3ο γύρο ο Tyson σηκώνεται και παίρνει θέση χωρίς να βάλει τη μασέλα του, που προστατεύει τα δόντια του από τις γροθιές. Σαράντα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του και πάνω σε μια στιγμή που οι δύο πρωταγωνιστές αγκαλιάζονται για να αποφύγει ο ένας τα χτυπήματα του άλλου, Ο Tyson δαγκώνει το δεξί αυτί του Holyfield, ξεριζώνοντας 2,5 εκ. από το λοβό του και φτύνοντάς τα ατάραχος στο ρινγκ.

Με τη λήξη του γύρου, ο αγώνας διακόπτεται, ο Τάισον αποβάλλεται κι ακολουθεί ένα γενικευμένο επεισόδιο στην αρένα που αφήνει πίσω του αρκετούς μικροτραυματίες. Ο πληγωμένος γίγαντας Χόλιφιλντ διατηρεί το σκήπτρο του, όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Evander Holyfield - Mike Tyson

Evander Holyfield - Mike Tyson