Τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο στο Saint - Quentin - Fallavier. Ένας άνδρας αποκεφαλισμένος. Βρέθηκε σημαία του Ισλαμικού Κράτους

Τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο στο Saint - Quentin - Fallavier. Ένας άνδρας αποκεφαλισμένος. Βρέθηκε σημαία του Ισλαμικού Κράτους
Capture Google Street View

Ένας άνδρας αποκεφαλίστηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στη Γαλλία, την οποία ο πρόεδρος Ολάντ χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση.

Ο Γιασίν Σαλί, ο φερόμενος δράστης της επίθεσης δε συνοδευόταν από έναν συνεργό όπως καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού που επισήμανε επιπλέον ότι ο ύποπτος είχε αποτελέσει στόχο παρακολούθησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Γιασίν Σαλχί εμφανίστηκε λίγο πριν από τις 10:30 ώρα Ελλάδας μπροστά από μία αποθήκη βιομηχανικών αερίων στο Σεν Κεντέν Φαλαβιέ σε ένα επαγγελματικό όχημα και κατάφερε να εισέλθει στον χώρο καθώς «είχε τη συνήθεια να πηγαίνει στο εργοστάσιο καθώς έκανε παραδόσεις», εξήγησε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Κανένα στοιχείο» δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση να επιβεβαιώσουμε ότι ένας συνεργός βρισκόταν εντός του εργοστασίου, τόνισε ο ίδιος.

«Εκείνος ήταν γνωστός στους εργαζόμενους, που του άνοιξαν την πόρτα» προσέθεσε ο Μολέν. Λίγα λεπτά μετά, ο ύποπτος προσέκρουσε με το όχημά του σε ένα από τα υπόστεγα του εργοστασίου προκαλώντας μία «μεγάλης ισχύος» έκρηξη. Μόλις έφθασαν στο σημείο, οι πυροσβέστες τον αιφνιδίασαν καθώς προσπαθούσε να ανοίξει τα δοχεία που περιείχαν ακετόνη και τον ακινητοποίησαν, περιέγραψε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Ηλικίας σήμερα 35 ετών, ο Γιασίν Σαλχί βρέθηκε στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών το διάστημα μεταξύ 2006 και 2008, στο πλαίσιο των ερευνών για τα πρόσωπα εκείνα που αποτελούσαν μια ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια του Κράτους, είπε ο Μολέν επιβεβαιώνοντας δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών τον παρακολουθούσαν και το διάστημα μεταξύ 2011 και 2014 καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνδεόταν με το κίνημα των σαλαφιστών στη Λυόν, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής επέστρεψε εσπευσμένα στη Γαλλία όπου συγκλήθηκε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας.

Δημοφιλή