Μυστηριώδες υποβρύχιο- νάνος από την Κίνα

Μυστηριώδες υποβρύχιο- νάνος από την Κίνα
DigitalGlobe/ Google Earth

Τα υποβρύχια- «νάνοι» ανάγονται στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ακόμα, καθώς αποτελούσαν έναν φιλόδοξο τομέα τεχνολογικής έρευνας από πλευράς της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, κατά την αναμέτρησή της με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν σημείωσαν επιτυχία, και μεταπολεμικά το ενδιαφέρον μειώθηκε σημαντικά (αν και υπήρξαν έρευνες από πλευράς της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με έμφαση στις ειδικές επιχειρήσεις).

Αυτό ενδεχομένως να αλλάζει, καθώς η Κίνα επιδιώκει την ανάδειξή της σε ναυτική δύναμη ωκεανικών δυνατοτήτων- ειδικά από τη στιγμή που έχει «απέναντί» το ισχυρότερο πολεμικό ναυτικό του κόσμου (ο λόγος, φυσικά, για το USN), επιζητούνται εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την αμερικανική υπεροχή σε «συμβατικά» μέσα (αεροπλανοφόρα, υποβρύχια κλπ) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ένα μυστηριώδες υποβρύχιο- νάνος που, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Jane's, εθεάθη σε δορυφορικές φωτογραφίες του ναυπηγείου Γουτσάνγκ στο Γουχάν.

Αναλυτικότερα, το υποβρύχιο φαίνεται σε δορυφορικές λήψεις της DigitalGlobe (Οκτώβριος 2014), που εμφανίστηκαν στο Google Earth και επισημάνθηκε από την ιστοσελίδα Bellingcat. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μήκος του είναι 35 μέτρα.

Το εν λόγω ναυπηγείο βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγής υποβρυχίων της Κίνας και έχει κατασκευάσει τα περισσότερα σκάφη κλάσης Type 039 Song και Type 041 Yuan- όπως και το μεγαλύτερο συμβατικό υποβρύχιο του κόσμου, το Type 032 Qing.

Δημοφιλή