Μειώνονται τα αποθέματα μετρητών στα ΑΤΜ

Μειώνονται τα αποθέματα μετρητών στα ΑΤΜ
Sooc

Κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά, καταβάλλει η ΤτΕ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αρμόδιο στέλεχός της, με την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, να διαβεβαιώνει ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά, και όπου παρουσιάζονται προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών, αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν.

Ωστόσο, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με φωτογραφίες με ουρές στα ΑΤΜ να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Παράλληλα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μειώνονται τα διαθέσιμα αποθέματα μετρητών στα ΑΤΜ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι περισσότερα από τα 500 ΑΤΜ από τα 7.000 που έχει συνολικά η χώρα έχουν ξεμείνει από μετρητά το Σάββατο το πρωί και μερικά καταστήματα μπορεί να μην είναι έτοιμα να ανοίξουν τη Δευτέρα, εκτός αν υπήρχε μία ένεση ρευστότητας έκτακτης ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την προσφορά χρήματος στο σύστημα.

Μερικές τράπεζες έχουν θέσει όρια στις καθημερινές συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ. Η Γιώτα Καρδογιάννη, μία διευθύντρια σε ένα υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε ότι οι αναλήψεις μετρητών περιορίστηκαν σε 3.000 ευρώ καθημερινά και οι αναλήψεις μέσω ΑΤΜ σε 600 ευρώ.

Η Alpha Bank, είχε θέσει ένα ημερήσιο όριο των 5.000 ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων της από την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει τους όρους για την παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες, την περασμένη εβδομάδα. Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα δήλωσαν ότι ανέμεναν μία έλλειψη χαρτονομισμάτων ευρώ από το βράδυ του Σαββάτου.

Η ΤτΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παρέχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστότητα, δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για το θέμα δημοσίως.

Παράλληλα, αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα πρατήρια καυσίμων, όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκπρόσωποι των βενζινοπωλών- ωστόσο, διαβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα και ότι όλες οι παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί θα εκτελεστούν κανονικά.

Δημοφιλή