ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/06/2015 22:49 EEST | Updated 27/06/2015 23:11 EEST

Λαγκάρντ: Αν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

THIERRY CHARLIER via Getty Images
International Monetary Fund (IMF) Chief Christine Lagarde talks to the media at the end of a Special EU Euro Summit about the Greek crisis held at the EU Council building in Brussels on June 23, 2015. AFP Photo / Thierry Charlier (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Παρέμβαση για την Ελλάδα πραγματοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάντ σε συνέντευξή της στο BBC.

Η κα Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το προγραμματισμένο δημοψήφισμα δεν θα είναι έγκυρο μετά την Τρίτη, καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει».

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε επίσης στο BBC, ότι ουσιαστικά ο ελληνικός λαός «θα πρέπει να ψηφίσει για προτάσεις οι οποίες δεν θα είναι πλέον σε ισχύ».

Ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε πως αν υπήρχε μια ηχηρή ψήφος υπέρ της παραμονής στο ευρώ και την αποκατάσταση της οικονομίας, τότε οι πιστωτές της Ελλάδας θα ήταν πρόθυμοι να προσπαθήσουν.

Μιλώντας επίσης στο BBC η κα Λαγκάρντ είπε επίσης »ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τις προτάσεις της ευρωζώνης».

Σε συνέντευξη της επίσης στο CNBC, η κα Λαγκάρντ αφήνει ανοικτό παράθυρο για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώ τη Δευτέρα και χωρίς συμφωνία αυτό το Σαβατοκύριακο κινδυνεύσει να χάσει αυτή την πληρωμή», σημειώνει η κα Λαγκάρντ.

«Όταν είναι έτοιμοι να μιλήσουν , και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις , είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό . Έχουμε δείξει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες πολλή προθυμία για πρόοδο , ευελιξία και οτιδήποτε μπορούν να προσαρμοστούν και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε επίσης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Εμείς ανέκαθεν υποστηρίζαμε μια ισορροπημένη συμφωνία, που να συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση φιλική προς την ανάπτυξη της Ελλάδας. Από την άλλη μεριά, πρέπει να συμβάλει στην οικονομία τους επόμενους μήνες και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι πάμε μπροστά, ότι θα υπάρχει ένα βιώσιμο χρέος», σημείωσε η κα Λαγκάρντ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit η κα Λαγκάρντ και για το κατά πόσο είναι μονόδρομος η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι «ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί» και πρόσθεσε: «αν οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα είμαστε σίγουρα εκεί να βοηθήσουμε».