ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/06/2015 21:49 EEST | Updated 29/06/2015 11:58 EEST

Τσίπρας: Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας

eurokinissi

Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών., o οποίος σημείωσε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιστροφής στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης «να σταματήσει η χώρα μας να ναι αποικία χρέους για τις επόμενες δεκαετίες» και ανέφερε ότι «η επιλογή βαραίνει τον καθένα, το χρωστάμε στα παιδιά μας».

 

«Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

O κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι ο ελληνικός λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του, καθώς επίσης και ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να ταυτίσει το Μνημόνιο με την παραμονή της χώρας στο ευρώ». σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από το ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας άφησε επίσης αιχμές κατά της τρόικας λέγοντας «ότι επέλεξαν να παραμείνουν τρόικα που σκοτώνουν την Δημοκρατία στην Ευρώπη».

 

Παράλληλα, σημείωσε πως η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα, όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο, αλλά και γιατί αμφισβητήθηκε από υπουργούς Οικονομικών το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον.

 

Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη, συνέχισε και επισήμανε ότι «δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

«Καμιά φορά οι εκβιασμοί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αξιοπρέπεια ενός λαού λεηλατημένου εδώ και πέντε χρόνια δεν είναι παιχνίδι» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι αυτή η κυβέρνηση ότι δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του δεν θα σκοτώσει την ελπίδα του», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης και προς το ΔΝΤ για τη στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις:

«Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση, περιόριζε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού. Εξαντλήσαμε κάθε όριο παραχωρήσεων για να υπάρξει συμφωνία. Κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία για εκδίκηση και τιμωρία μίας διαφορετικής φωνής μέσα στην Ευρώπη, για να παραδειγματιστούν κι άλλοι λαοί και να μην σηκώσουν κεφάλι και να δημιουργήσουν ένα τετελεσμένο.

Μείναμε και παραμένουμε αταλάντευτοι στην αρχή του διπλού σεβασμού. Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με ειλικρινή διάθεση για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους.

Όμως η αίσθησή μου ήταν ότι επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός είναι ο ίδιος ο φόβος και το λέω αυτό διότι ξεκίνησε μια απίστευτη προπαγάνδα φόβου και θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη Κυριακή. Αλλά πεισμώνει ο κόσμος. Και όταν μας κηρύττουν τον πόλεμο ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «τώρα είναι η ώρα της πιο πλατιάς συναίνεσης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την απαλλαγή του λαού από τη λιτότητα», ενώ τόνισε πως «η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός περήφανου "όχι" θα βρεί τη χώρα με πολύ πιο ενισχυμένη τη διαπραγματευτική της ικανότητα και ταυτόχρονα θα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές».

Ανέφερε επίσης πως «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ευρώπης να επιλέγει αυτός τις κυβερνήσεις του και τις στρατηγικές για το μέλλον» και πρόσφερε τη στήριξη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Άκουσα από πολλούς να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό είναι πολιτειακά επικίνδυνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει αρετή, θάρρος και πατριωτισμό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα από δημοψήφισμα απόρριψης του μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, είναι η επιλογή των πιο ακραίων στοιχείων έξω από τη χώρα και όσων παπαγαλίζουν τις απόψεις τους μέσα στη χώρα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.