ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/06/2015 14:41 EEST | Updated 27/06/2015 14:42 EEST

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της Ελληνικής κυβέρνησης

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup Jeroen Dijsselbloem speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup meet in Brussels on Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Virginia Mayo)

Για θέμα αξιοπιστίας της Ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγό κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη.

«Όπως είπα σήμερα το πρωί εξεπλάγην αρνητικώς από τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης χθες το βράδυ. Είχα πει μετά το Eurogroup ότι η πόρτα ήταν ακόμη ανοιχτή για συνέχιση των συζητήσεων. Η πόρτα παρέμενε ανοιχτή μέχρι χθες το βράδυ.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις των θεσμών. Οι από κοινού άποψη των 18 μελών θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να στηλιτευθεί και λυπούνται για τη μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 'Ημασταν έτοιμοι να λάβουμε υπ' όψιν τις τελευταίες οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι οι θεσμοί στις προτάσεις τους αξιοποίησαν στο έπακρο την ευελιξία.

«Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές δεν είχαν συζητηθεί, η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις και τώρα υποβάλλουν αυτές να τις κρίνουν μέσω δημοψηφίσματος.

Πρέπει να συμπεράνουμε ότι όσο λυπηρό και αν είναι αυτό το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ. Όπως είπα θα συνέλθουμε αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το θα πράξει η Ευρώπη σε περίπτωση που ο Ελληνικός λαός πει «όχι» στο πρόγραμμα ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε:

«Δύσκολο το ερώτημα για να το αποφασίσω εγώ»

Ο επικεφαλής του Eurgroup εκτίμησε επίσης ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοικτές αλλά στο μεταξύ η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παράταση αλλά δεν θα υπάρξει. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέμα αξιοπιστίας».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από την Ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε:

«Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να απορρίψουν τις προτάσεις, από την πλευρά μας αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Πολύ λυπηρό αυτό το βήμα».