ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/06/2015 14:57 EEST | Updated 29/06/2015 12:09 EEST

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη έχει ακόμη ευκαιρία να διασώσει τη διαδικασία - Οι 3 λόγοι που η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το πρόγραμμα

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis waits for the start of a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Saturday, June 27, 2015. Anxiety over Greece's future swelled on Saturday after Prime Minister Alexis Tsipras' call to have the people vote on a proposed bailout deal increases the risks that the country might fall out of the euro. (AP Photo/Virginia Mayo)

Στους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών και αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης οι βασικοί λόγοι της απόρριψης είναι τρεις:

«Πρώτον το πακέτο των θεσμών ήταν όχι μόνο βαθιά υφεσιακό, αλλά ήταν και επιπλέον βαθιά αναδιανεμητικό, αναδιανέμοντας τα βάρη από τους ώμους των εχόντων σε αυτούς που δεν είχαν

Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με το χρηματοδοτικό πακέτο για την πεντάμηνη παράταση, το οποίο έπασχε από τεχνικές αντιφάσεις. Οι θεσμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν στη βάση αυτών που μας πρότειναν.

Με άλλα λόγια μέσα στην πεντάμηνη παράταση είχε συμπεριληφθεί ένα νέο πρόγραμμα το οποίο τεχνικά δεν είχε νόημα»

Ο τρίτος λόγος που απορρίψαμε την πρόταση των θεσμών ήταν ότι αυτή η συμφωνία δεν έβαζε στο περιθώριο την κρίση».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που προτάθηκε δεν ήταν βιώσιμη.

«Αν δείτε τι μας πρότειναν, μας πρότειναν reviews κάθε μήνα. Αυτό τελείωνε το Νοέμβριο χωρίς καμία προοπτική εξόδου στις αγορές. Με άλλα λόγια δεν ήταν βιώσιμη η συμφωνία. Είπαμε επίσης ότι αυτή η πρόταση δεν περνούσε στη Βουλή και αυτή δεν θα ήταν μία ρήξη από μόνη της».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι τις 24 Φεβρουαρίου και μετά οι θεσμοί προσπαθούσαν να μας τραβήξουν και πάλι στη συμφωνία του Μνημονίου.

«Η σημερινή απόρριψη από το Eurogroup του αιτήματος μας για απόρριψη του αιτήματος παράτασης για λίγες μέρες, θεωρώ ότι κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του Eurogroup» τόνισε επίσης.

Το καρφί κατά Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι και οι δύο πλευρές να επενδύσουν στην αξιοπιστία αφήνοντας αιχμές κατά των θεσμών.

Ερωτηθείς σχετικά σχολίασε και την απόφαση να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup δείχνοντας τον κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η απόφαση να μην προσκληθούμε για να συζητήσουμε στο δεύτερο ημίχρονο του Eurogroup είναι απόφαση του κ. Ντάισλεπλουμ και όχι της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Τι είπε για τη ρευστότητα

Αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο αποπληρωμής του ΔΝΤ λέγοντας πως «η πρόταση μας ήταν τα χρήματα που μας χρωστά η ΕΚΤ να δοθούν απευθείας στο ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πέντε μήνες προσφέερει συνεχώς λύσεις στην αντίπερα όχθη κάποια στιγμή θα πρέπει να μας προσφέρει και αυτή».

Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, ο κ. βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία της ύστατης στιγμής μέχρι την Τρίτη οπότε θα μου επιτρέψετε να μπω σε λεπτομέρειες, μέχρι την Τρίτη. Αν υπάρξει συμφωνία η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να πούμε στον Ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι».