Το βλέμμα στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα στις τράπεζες

Το βλέμμα στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα στις τράπεζες
The president of the European Central Bank Mario Draghi, walks in the lobby of the ECB on his way to meet France's Prime Minister Manuel Valls in Frankfurt, Germany, Tuesday, June 23, 2015. (AP Photo/Michael Probst)
The president of the European Central Bank Mario Draghi, walks in the lobby of the ECB on his way to meet France's Prime Minister Manuel Valls in Frankfurt, Germany, Tuesday, June 23, 2015. (AP Photo/Michael Probst)
ASSOCIATED PRESS

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη σήμερα Κυριακή για το ζήτημα της παροχής ρευστότητας (ELA) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συνέχεια ή όχι της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης Emergency Liquidity Assistance (ELA) καθώς και τα ενέχυρα τα οποία δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να λάβουν χρηματοδότηση μέσω ELA. Η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης ανέρχεται στα 90 δισ. ευρώ.

Στις 4 το απόγευμα όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα συνέλθει στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να αξιολογήσει την απόφαση της ΕΚΤ και να λάβει με τη σειρά του αποφάσεις.

Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαίωνονται - η ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη διατήρηση της έκτακτης χρηματοδότησης μεν αλλά αφού πρώτα την έχει προχωρήσει σε κούρεμα των εγγυήσεων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, φέρεται να δήλωσε στο BBC απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να λάβει μία αρνητική απόφαση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει από το βράδυ της Κυριακής την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα. H εκπομπή δεν έχει μεταδοθεί ακόμη από το Radio 4 του BBC

.

Nωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σύμφωνα με το AFP τόνισε ότι δεν πρέπει να διακοπεί χρηματοδότηση,

Σημειώνεται ότι το Σάββατο το Eurogroup απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος για τους σκοπούς του δημοψηφίσματος.

«Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών [..]. Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της Ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν», απάντησε από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι «Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!»

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έγραψε σε tweet το Σάββατο τα εξής, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα ΑΤΜ, καθώς πολίτες προσέρχονται για αναλήψεις μετρητών.

Δημοφιλή