ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2015 12:10 EEST | Updated 28/06/2015 12:33 EEST

Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των γερμανικών κομμάτων

indeedous/Flickr
Angela Merkel beim Abschluss des Thüringer Landtagswahlkampfes am 13. September 2014 in Apolda.

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους αρχηγούς όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας σε μία έκτακτη σύσκεψη στην καγκελαρία στο Βερολίνο για αύριο Δευτέρα στις 13:30 (τοπική ώρα), προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit», από την συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ενώ κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η καγκελάριος «συμμετέχει στην διπλωματία για την κρίση».

Σύμφωνα με την «Süddeutsche Zeitung» συζητείται επίσης και το ενδεχόμενο συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Ο σχεδιασμός δεν έχει κλείσει καθώς δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Η Αριστερά», ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η Linke θα καταθέσει μάλιστα σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΚΟ Γκρέγκορ Γκίζι επέκρινε την καγκελάριο ότι συνεχίζει ένα βαρύτατο λάθος, εάν για καθαρά ιδεολογικούς λόγους επιλέγει αυτή την πολιτική της μετωπικής σύγκρουσης. Tόνισε δε ότι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας ο γερμανικός λαός έχει επωμιστεί αυτές τις υπέρογκες εγγυήσεις ύψους 84 δις ευρώ και με το δίκαιο του θα αναρωτηθεί αν θα συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των θεσμών ή θα αναζητηθεί άλλος δρόμος. Δηλώσεις έκανε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εμφανίστηκε εμβρόντητος επειδή «οι Έλληνες απέρριψαν μια προσφορά που περιελάμβανε και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ακόμη και αναδιάρθρωση χρέους». Διευκρίνισε δε ότι μετά το δημοψήφισμα ο Α. Τσίπρας δεν πρόκειται να πάρει καλύτερη προσφορά.