Βουλή: Ο Σαμαράς αποκάλεσε την Κωνσταντοπούλου «δικτάτορα» και κάλεσε τον Τσίπρα να την μαζέψει

Χαμός στη Βουλή: Ο Σαμαράς αποκάλεσε την Κωνσταντοπούλου «δικτάτορα» και κάλεσε τον Τσίπρα να την μαζέψει
eurokinissi

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που απηύθυνε έκκληση να υπάρξει νηφαλιότητα και να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία καθώς, όπως είπε, η στιγμή είναι ιστορική, προκάλεσε η αναταραχή που δημιουργήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και η αποχώρηση της ΝΔ, η οποία αντέδρασε έντονα για την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάθισε ξανά στο προεδρείο ενώ είχε νωρίτερα τοποθετηθεί ωσς βουλευτής, κάτι που απαγορεύει το άρθρο 46 του κανονισμού της Βουλής.

«Εκτιμώ ότι είναι ιστορική ευθύνη όλων μας σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση να υπάρξει νηφαλιότητα. Έχω την αίσθηση ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας και η στιγμή απαιτεί από όλους μας νηφαλιότητα και κυρίως να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί μια κορυφαία διαδικασία. Σας παρακαλώ, ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί. Δεν θέλω να κάνουμε το χατίρι αυτό. Να διακόψετε για δέκα λεπτά και στο διάστημα αυτό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσέλθει για να ολοκληρώσει κανονικά την ομιλία του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η πρόσκληση του πρωθυπουργού για νηφαλιότητα και σεβασμό σε μια κορυφαία διαδικασία είναι προς όλους. Ουδείς δικαιούται να την ευτελίζει» σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και διέκοψε τη συζήτηση για 10 λεπτά.

Η παρουσία της κ. Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο κατά τη διάρκεια ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της ΝΔ και άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης που χτυπούσαν συνεχώς τα χέρια στα έδρανα και ζητούσαν να προεδρεύσει κάποιος από τους αντιπροέδρους.

Ο κ. Σαμαράς διέκοψε την ομιλία του και κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι αν και πρόεδρος της Βουλής η ίδια, παραβιάζει το άρθρο 46 του κανονισμού της Βουλής .

«Γνωρίζω πολύ καλά τον κανονισμό της Βουλής» απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τους βουλευτές της ΝΔ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν σκόπιμα ένταση.

«Αναζητείτε αφορμή για να μην τοποθετηθείτε για το δημοψήφισμα» τόνισε η κ Κωνσταντοπούλου.

«Να το πάρετε χαμπάρι, το έχετε παρακάνει. Δεν είστε δικτάτορας, πρόεδρος της Βουλής είστε, και εσείς κ. Τσίπρα να τη μαζέψετε» αντέτεινε ο πρόεδρος της ΝΔ και αμέσως αποχώρησε μαζί από την αίθουσα μαζί με τους βουλευτές του.

Δείτε το βίντεο

Τι προβλέπει το άρθρο 66

Το άρθρο 66 παράγραφος 2 του Κανονισμού ορίζει ρητά ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να προεδρεύσει εφόσον έχει μιλήσει ως Βουλευτής όσο συνεχίζεται η συζήτηση επί του θέματος για το οποίο έχει μιλήσει. Η κα Κωνσταντοπούλου είχε λάβει πριν το λόγο και είχε μιλήσει ως βουλευτής του κόμματος και συνέχεια ανέβηκε ξανά στο προεδρείο. Εκεί ακριβώς ήταν που ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις.

Δημοφιλή