ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/06/2015 12:30 EEST | Updated 29/06/2015 12:39 EEST

Μέρκελ: Ευθύνη της Ελλάδας η διακοπή των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει λόγος για άλλη σύνοδο κορυφής

German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on June 29, 2015 at the Chancellery in Berlin. Merkel and German Economy Minister Sigmar Gabriel were to inform leaders of German parties and parliamentary groups as Greece faces a crippling crisis after the breakdown of debt talks with its creditors.    AFP PHOTO / ODD ANDERSEN        (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images
German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on June 29, 2015 at the Chancellery in Berlin. Merkel and German Economy Minister Sigmar Gabriel were to inform leaders of German parties and parliamentary groups as Greece faces a crippling crisis after the breakdown of debt talks with its creditors. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εκπνέει στις 12 το βράδυ της Τρίτης.

Η καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπήρξε διάθεση για συμβιβαστική κίνηση από την Ελλάδα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των συζητήσεων και το δημοψήφισμα. Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα, ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, «δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε».

Η καγκελάριος αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «είναι και δικό μας δικαίωμα, των άλλων 18», ενώ η Ελλάδα κάνει την κίνησή της, «και εμείς να σκεφτούμε τη δική μας, για να προστατευτούμε».

Συνεχίζοντας, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη και υπενθύμισε πως όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσης σε σχέση με το ευρώ, το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, με την υπόλοιπη Ευρωζώνη να επιδεικνύει αλληλεγγύη, κάνοντας λόγο για «διελκυστίνδα» μεταξύ αλληλεγγύης και ευθυνών.

«Έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» πρόσθεσε. Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, είπε ότι δεν θέλει να υπάρχει ούτε υποψία ότι ασκείται πίεση στους Έλληνες για αυτό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος έξτρα λόγος για Σύνοδο Κορυφής.

Από πλευράς του, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης, και σημείωσε ότι δεν μπορεί λόγω ιδεολογίας να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη οικονομικού προβλήματος. Επίσης, συμπλήρωσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «ναι» ή «όχι» στην παραμονή στην Ευρωζώνη. «Αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει κατά τότε κανείς δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αλλαγή των κριτηρίων της Ευρωζώνης στο σύνολό τους, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί, και ότι δεν γινόταν να δοθούν κονδύλια στην Ελλάδα με «λευκή επιταγή».

Sponsored Post