ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/06/2015 08:26 EEST | Updated 29/06/2015 11:32 EEST

Ολάντ: Το διακύβευμα είναι εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή διακινδυνεύουν την έξοδο

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande, right, speaks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras during a round table meeting at an EU summit in Brussels on Thursday, March 19, 2015. Tensions over Greece's massive financial bailout overshadowed a European Union summit amid fears that the country could accidentally drop out of the euro, triggering a crisis across the currency zone shared by 19 nations. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Για «συνολικό και βιώσιμο σχέδιο» το οποίο πρότειναν οι θεσμοί και απέρριψε η Ελλάδα, μίλησε ο Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος του μίνι- συμβουλίου που είχε το πρωί της Δευτέρας, στην προεδρία.

Είπε συγκεκριμένα : «Η Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα συνολικό και βιώσιμο των ευρωπαϊκών θεσμών του ΔΝΤ και κυρίως του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης. Λυπάμαι γι αυτήν την επιλογή, γιατί είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Η Ελλάδα αποφάσισε επίσης να ζητήσει την άποψη του λαού με δημοψήφισμα και ως προς αυτό πρέπει να πω ότι είναι η κυρίαρχη επιλογή της. Είναι η δημοκρατία. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να πει αυτό που θέλει για το μέλλον του.

Το διακύβευμα άλλωστε θα είναι βασικό: θα είναι εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη - είναι η θέση τους κατά την άποψή μου, αλλά ανήκει σε αυτούς να αποφασίσουν- ή εάν διακινδυνεύουν για μια έξοδο.

Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα κάποιες ώρες, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας.

Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, ανήκει όμως στους Έλληνες και μόνο σε αυτούς να το ζητήσουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε στη συνέχεια ότι η Γαλλία είναι μονίμως πρόθυμη να συμβάλει στη συνέχιση του διάλογου, αναγνώρισε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αναταραχή στις αγορές, «πολλά μέτρα όμως έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης».

«Σήμερα υπάρχουν ανασφάλειες» πρόσθεσε, «ιδιαίτερα στην Ελλάδα, γι αυτό η ΕΚΤ πήρε τα μέτρα της ώστε να τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ρευστότητα έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.