Οι Financial Times δημοσίευσαν την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι Financial Times δημοσίευσαν την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες
Sooc

Οι Financial Times δημοσίευσαν την επιστολή που απέστειλε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, αλλά και σε όλους τους ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να δοθεί ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην επιστολή η πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει τα εξής:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν διεξαχθεί έντονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς – μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2015- πάνω στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Στις 27 Ιουνίου του 2015, εγκρίθηκε μια πρόταση του υπουργικού συμβουλίου από την Βουλή των Ελλήνων, κατά μεγάλη πλειοψηφία, να διεξαχθεί δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, το οποίο θα επιτρέπει στους Έλληνες να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν ή όχι τις προτάσεις που υπέβαλαν στην κυβέρνησή μας οι θεσμοί στο πλαίσιο των προαναφερθέντων διαπραγματεύσεων.

Για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα μέσα σε ένα ειρηνικό και θετικό κλίμα που θα επιτρέπει στους Έλληνες να λάβουν αυτή την σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερικές πιέσεις, το ελληνικό κράτος υπέβαλε – στις 27 Ιουνίου, κατά την διάρκεια του Eurogroup- ένα αίτημα για μια παράταση του MAFA για ένα μήνα από την ημέρα που έληξε. Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, με την προοπτική να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σύντομα, η οποία δεν θα έρχεται σε ρήξη με την απόφαση των Ελλήνων.

Δυστυχώς, και χωρίς να είναι ξεκάθαρο, αυτή η πρόταση δεν εγκρίθηκε. Αυτή η απόφαση – σε συνδυασμό με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ακολούθησε – οδήγησε σε σοβαρές συνέπειες σχετικά με την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το να κάνουμε δημοψήφισμα πάνω σε αυτές τις προτάσεις αποτελεί κυρίαρχο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, αναγκαίο για να διασφαλίσουμε την κυριότητα πάνω στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που σύντομα θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ακόμα, το δημοψήφισμα επικεντρώνεται μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν υποβάλει έμμεσα ή άμεσα κάποιο θέμα αναφορικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει την θέση της πάνω στο θέμα και να στηρίξει την επανεκτίμηση του αιτήματος του Ελληνικού Κράτους από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την πρόθεση να την αποδεχτεί. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στον κοινό μας στόχο να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαίως ωφέλιμη συμφωνία για να διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική, οικονομική βιωσιμότητα του χρέους που θα φέρει την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ειλικρινά δικός σας,

Αλέξης Τσίπρας

Δημοφιλή