ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/06/2015 17:37 EEST | Updated 30/06/2015 20:15 EEST

Το «όχι» του EFSF στον Τσίπρα: Το κείμενο της ανακοίνωσης

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attends an emergency Parliament session for the government’s proposed referendum in Athens, Saturday, June 27, 2015. Greece's place in the euro currency bloc looked increasingly shaky on Saturday, when eurozone countries rejected a monthlong extension to its bailout program and the prime minister called for a risky popular vote on the country's financial future. (AP Photo/Petros Karadjias)

Λήγει επίσημα το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατόπιν απόρριψης του αιτήματος παράτασης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας του EFSF εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών). Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δανειακή δόση του EFSF, ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα, και τα 10,9 δισ. για την κάλυψη του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης τραπεζών θα ακυρωθούν».

«Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του EFSF, δήλωσε: “Είναι ατυχές για την Ελλάδα που το πρόγραμμα του EFSF εκπνέει σήμερα χωρίς ακόλουθη συμφωνία και που τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν από το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς την ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο μισό του 2014. Οι πολλές θυσίες που έπρεπε να κάνει ο ελληνικό λαός απέδιδαν. Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά της και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ξανά και έβλεπε την υψηλή της ανεργία να αρχίζει να μειώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ήταν “πρωταθλήτρια” μεταρρυθμίσεων ως το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί εάν οι Έλληνες αποφασίσουν να επιστρέψουν στον δρόμο της μεταρρύθμισης εντός της ευρωζώνης”».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Το πρόγραμμα του EFSF άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Ήταν αρχικά να τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Βάσει του προγράμματος, ο EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονταν 48,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη της διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Από αυτά, 10,9 δισ. δεν χρειάστηκαν και επεστράφησαν στον EFSF. Αντιστοίχως, το ύψος του δανείου βρίσκεται στα 130,9 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά την Ελλάδα τον μεγαλύτερο εκ των δανειζομένων από τον EFSF με διαφορά».

«Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν μοναδικό από πολλές απόψεις. Εξαιτίας της σοβαρότητας των δομικών αδυναμιών και αναγκών προσαρμογής της χώρας, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM ποτέ. Επίσης, είχε μακράν τους πιο ευνοϊκούς όρους που έχουν δοθεί σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Περιελάμβανε PSI (Private Sector Involvement) με μεγάλες απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. H Ελλάδα επωφελείται από μια μέση διάρκεια δανείου πάνω από 30 χρόνια. Η χώρα δεν πληρώνει ούτε τα επιτόκια, ούτε χρεολύσια για το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023. Αυτοί οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού επέτρεψαν στην Ελλάδα εξοικονόμηση προϋπολογισμού άνω των 16 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014 μαζί. Αυτό αντιστοιχεί σε άνω του 4% του ελληνικού ΑΕΠ σε καθένα από τα δύο έτη».