Επιτροπή Υποστήριξης του «Ναι»: Κρίσιμες ώρες όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα

Επιτροπή Υποστήριξης του «Ναι»: Κρίσιμες ώρες όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα
HuffPost Greece

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Electra Palace η κοινή συνέντευξη τύπου της επιτροπής υποστήριξης του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα που έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση και την Βουλή για την Κυριακή, 5 Ιουλίου. Παρόντες- και ομιλητές- ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρεάδης, ο κ.Προκοπάκης από την κίνηση πολιτών «Μένουμε Ευρώπη», ο κ.Τατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ.Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ και ο κ. Τζανέτος, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ξεκινώντας τη διαδικασία, ο κ. Ανδρεάδης μίλησε για κρίσιμες, πυκνές ώρες όσο πηγαίνουμε προς το δημοψήφισμα. «Είμαστε εδώ όλοι, φορείς, οργανώσεις, κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι και εθελοντές της κοινωνίας των πολιτών. Μας ενώνει μια ευθύνη ιστορική σημασίας γιατί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού διασφαλίζεται μόνο εντός ευρώ. Αλλιώς η Ελλάδα θα βιώσει πολιτική και οικονομική απομόνωση. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν θέλουμε οι πολίτες να βιώσουν την απαξίωση. Νιώθουμε ευθύνη για τα 2.5 εκατομμύρια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των κοινωνικών εταίρων και για το μέλλον των μικροεπιχειρηματιών. Δεν υπάρχει καμιά διέξοδος εκτός ευρώ, κανένας άλλος δρόμος. Όλοι πρέπει να ενημερωθούν με λογική και ψυχραιμία και να κάνουν την επιλογή τους».

Παίρνοντας το λόγο ο κ.Προκοπάκης αναφέρθηκε στο «Μένουμε Ευρώπη» ως μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από 3- 4 ανθρώπους, άλλοι πολλοί έδωσαν τη ψυχή τους και χιλιάδες υποστηρικτές ακολούθησαν. «Εβδομήντα χρόνια μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο συνειδητοποιούμε ότι η γενιά των παιδιών μας θα είναι η πρώτη που θα κληροδοτήσει λιγότερο πλούτο στις επόμενες… Σήμερα για να τη "βγάλει", είναι αναγκασμένη να δανείζεται. Το “Μένουμε Ευρώπη” δεν είχε ποτέ συλλογικές βλέψεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάποιος όμως έπρεπε να εκπροσωπήσει και να κινητοποιήσει τους ευρωπαϊστές πολίτες, σε μια συγκυρία όπου η αντιπολίτευση έχει απαξιωθεί για να αναλάβει έναν τέτοιο πολιτικό ρόλο. Έχουμε λοιπόν όλοι δουλειά να κάνουμε- να φύγουμε από το διαδίκτυο, να ενημερώσουμε το υπόλοιπο 60% του κόσμου και να προστατέψουμε, έως τα εκλογικά κέντρα, την αξιοπιστία του δημοψηφίσματος».

Στη συνέχεια, ο κ.Στασινός, εκπροσωπώντας το ΤΕΕ, απηύθυνε έκκληση για ενωμένο λαό και αποφυγή φαινομένων διχασμού. «Ο καθένας ας έχει την προσωπική του άποψη», τόνισε. Αναφέρθηκε ο κ.Στασινός στην επεισοδιακή συνεδρίαση της διοικούσας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, την προηγούμενη Δευτέρα, όπου η παρέμβαση σαράντα μηχανικών (και μη, όπως δήλωσε) απέτρεψε τη λήψη απόφασης υπέρ του «ΝΑΙ». «Υπογράψαμε όμως ένα κείμενο για τον αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Σήμερα μιλάω σαν πρόεδρος του ΤΕΕ, θεσμικά. Τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα τα έργα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα και ΕΣΠΑ. Δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 120.000 μηχανικοί και είναι δεδομένο ότι το επάγγελμά μας είναι μεταξύ αυτών που πλήγηκαν περισσότερο. Όμως, εκτός Ε.Ε. η καταστροφή δεν έχει γυρισμό και θα «πάρουμε στο λαιμό» μας γενιές… Πρέπει ο καθένας να αντιληφθεί την ατομική του ευθύνη. Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. να βρούνε λύση, απαιτούμε όμως ακόμα και σε αντίθετη περίπτωση να μην υπάρχει άλλος δρόμος εκτός του ευρωπαϊκού».

Από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ.Τζανέτος αναφέρθηκε σε σημερινή του συνάντηση με 40 προέδρους συνεταιριστικών επιχειρήσεων, από τους οποίους, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένας τήρησε ενδιάμεση στάση. «Η εξάρτηση της αγροτικής οικονομίας στο ζήτημα του εφοδιασμού είναι τόσο μεγάλη από το εξωτερικό ώστε σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων ο όγκος της παραγωγής θα μειωθεί εντός ενός- δύο μηνών κατά 50%, με τις ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα- μεταποίηση, μεταφορές, επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον κ.Τζανέτο το 2014 η εξάρτηση της ελληνικής γεωργίας σε εισαγωγές λιπασμάτων έφτασε το 98%, ενώ σήμερα όσοι αγρότες βρέθηκαν χωρίς μετρητά δεν έχουν πρόσβαση σε φυτοφάρμακα, παράμετρος που συνεπάγεται τη μείωση της παραγωγής και την μείωση της ποιότητας. «Και όσοι θα σπέυσουν να μιλήσουν για επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας λιπασμάτων ας έχουν υπόψη τους ότι για αυτό απαιτούνται πρώτες ύλες και μετρητά. Η τραπεζική χρηματοδότηση, ακόμα και για ένα ασφαλές προϊόν για τις τράπεζες όπως είναι η αγροτική παραγωγή, είναι άπιαστο όνειρο. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, από δύο δις. ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις και εισροή ενός δις. επενδυτικών και χρηματοδοτικών πόρων δε θα εισπράξουμε δεκάρα. Ο κλάδος της γεωργίας εξασφάλιζε τη διατροφική μας επάρκεια- εκτός του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των οσπρίων. Εκτός Ε.Ε. θα πεινάσει στην κυριολεξία ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του ο κ.Πατούλης αναφέρθηκε στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ βάση του οποίου θα έπρεπε να έχουμε έρθει, ή έστω να έρθουμε τώρα, σε συμφωνία. «Είμαστε χρηματοοικονομικά ασκεπείς. Υπάρχουν δήμοι- σε ερώτηση που δέχτηκε αργότερα διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε δήμους της ανατολικής Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας. – στους οποίους αντιμετωπίζει ήδη δυσχέρειες η κυκλοφορία των απορριματοφόρων και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στη δημόσια υγεία». Ο κ.Πατούλης τόνισε ότι το δημοψήφισμα ομαδοποιεί τη διχόνοια και κάλεσε τους ανθρώπους να μην έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο. «Να ποτίσουμε τη σκέψη των ανθρώπων με συνθήματα και όχι επιχειρήματα. Κάλεσε να μην ριψοκινδυνέψει κανείς το κλείσιμο προνοιακών δομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από κοινοτικά κονδύλια, όπως και εκατοντάδες έργα σε Περιφέρειες και Δήμους μετά το τέλος του ΕΣΠΑ. «Δε μπορεί να «τα βρήκαν» όλες οι χώρες της Ευρώπης- Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία- με την Ε.Ε. και μόνο εμείς να διαφωνούμε. Οι πολιτικοί δεν κρίνονται από τις προθέσεις αλλά εκ του αποτελέσματος. Οι πράξεις του πρωθυπουργού οδηγούν στη βύθιση της χώρας. Για αυτό ζητήσαμε την παραίτησή του και την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης».

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε στο τέλος της κοινής συνέντευξης ο κ.Ανδρεάδης έκανε λόγο για λίγες ακυρώσεις, κυρίως στην Αθήνα και λιγότερες στην περιφέρεια. «Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών συνεχίζουν τις διακοπές τους κανονικά, ενώ τα ξενοδοχεία προσπαθούν μέσω των πιστωτικών καρτών να τους εξυπηρετήσουν στη ρευστότητα. Όμως, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που αποτελούν το 20% του συνολικού αριθμού βρίσκονται στο μηδέν, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός είναι μηδενικός. Και γενικά η εικόνα στην αγορά είναι αρνητική, τόσο στο εμπόριο όσο και στη βιοτεχνία όλα είναι παγωμένα. Δε θέλω να καταστροφολογώ αλλά είναι πολύ σημαντική Δευτέρα, αν θα συμβεί το “bail- in” με το οποίο μας έχουν απειλήσει όλα τα ελληνικά δάνεια θα καταλήξουν “collateral” (εγγυήσεις) στον ELA. H Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Ανδρεάδης δεν επιβεβαίωσε (ούτε απέρριψε) την φημολογία ότι οι πληρωμές αμερικανών tour operator προς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις παρακρατούνται λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής στο ΔΝΤ. «Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την ΤτΕ και την Αμερικανική πρεσβεία και περιμένουμε έγκυρη ενημέρωση».

Δημοφιλή