Χωρίς αποφάσεις το Eurogroup. Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες ως το δημοψήφισμα

Χωρίς αποφάσεις το Eurogroup. Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες ως το δημοψήφισμα

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε, μετά από μια περίπου ώρα, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης.

Μετά το πέρας της, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε τα εξής:

«Συζητήσαμε τις δύο επιστολές του Έλληνα πρωθυπουργού και την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα, σχετικά με το αίτημα παράτασης του παλιού προγράμματος, την οποία συζητήσαμε χθες, επιβεβαιώσαμε την απόφαση του προηγούμενου Σαββάτου. Η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει έδαφος για παράταση. Οπότε, δυστυχώς, το πρόγραμμα έληξε χθες βράδυ τα μεσάνυχτα.

Δεύτερον, υπήρχαν οι προτάσεις των ελληνικών αρχών για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των θεσμών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή απλά τις λάβαμε υπόψιν. Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της πολιτκής κατάστασης, της απόρριψης των προηγουμένων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα την Κυριακή, και την προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης για όχι, δεν βλέπουμε (να υπάρχει) έδαφος για περαιτέρω συνομιλίες σε αυτή τη φάση. Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες τις ερχόμενες ημέρες, είτε σε επίπεδο Eurogroup, είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σε προτάσεις ή οικονομικούς διακανονισμούς. Απλά περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και λαμβάνουμε υπόψιν το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος. Εν τέλει, θέλω απλά να πω ότι λυπάμαι πολύ για αυτή την κατάσταση, δεδομένης της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, στην οποία τον υποστηρίζουμε πλήρως».

Νωρίτερα, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί ενός νέου προγράμματος στήριξης. «Το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων», έγραψε στο Twitter. «Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα», πρόσθεσε σε δεύτερη ανάρτησή του.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της HuffPost Greece στις Βρυξέλλες, Χριστίνα Βασιλάκη, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει εξέλιξη μέχρι το δημοψήφισμα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα λάβει επίσημη απάντηση στην επιστολή του, καθώς το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης για νέο πρόγραμμα πριν το δημοψήφισμα.

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Παράλληλα, σε δημοσίευση στο blog του επισημαίνει έξι λόγους για τους οποίου συστήνει «όχι» στο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ τόνισε ότι προτεραιότητά του παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι το δημοψήφισμα θα γίνει, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη- η οποία «είναι δεδομένη», αλλά για το αν θα επιλεγεί να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχει σταθερή πρόθεση επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής και εκτίμησε ότι μετά την απόφαση περί δημοψηφίσματος έπεσαν καλύτερες προτάσεις στο τραπέζι για το χρέος και την αναδιάρθρωσή του, ενώ επανέλαβε την προτροπή για ψήφο στο «όχι», υποστηρίζοντας ότι το «όχι» είναι αποφασιστικό βήμα για καλύτερη συμφωνία μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει μετά. «”Όχι” δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών, ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει λύση στο χρέος» υποστήριξε.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο μεταξύ, υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή. «Το αντίθετο καθώς το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός "η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά". Το ίδιο, ακριβώς, επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι» υποστηρίζεται.

Δημοφιλή