ΔΙΕΘΝΕΣ
02/07/2015 16:21 EEST | Updated 02/07/2015 16:23 EEST

Σουλτς: Ο Τσίπρας να παραιτηθεί εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι»

ASSOCIATED PRESS
European Parliament President Martin Schultz, left, speaks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban prior to a group photo at an Eastern Partnership Summit in Vilnius on Friday, Nov. 29, 2013. The European Union is extending its geopolitical reach eastward by sealing association agreements with Georgia and Moldova, but has missed out on a landmark deal with Ukraine as its key objective. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Για ανάγκη παραίτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και διενέργεια εκλογών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του «ναι».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην Handelsblatt ο κ. Σουλτς,τόνισε ότι «θα καταστεί επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή νέων εκλογών εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και επομένως υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και ο Τσίπρας, κατά λογική συνέπεια, παραιτηθεί».

Ανέφερε επίσης ότι για να εξασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους την περίοδο ως τις εκλογές θα πρέπει να διοριστεί «μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».

«Εάν αυτή η μεταβατική κυβέρνηση καταλήξει σε μια λογική συμφωνία με τους πιστωτές, τότε θα πρόκειται για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Έπειτα από αυτό, η Ελλάδα θα έχει ξανά μια πιθανότητα», υποστήριξε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε για ανευθυνότητα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ο Σουλτς, είναι «απρόβλεπτος και χειραγωγεί τον κόσμο στην Ελλάδα», δείχνει έναν «σχεδόν δημαγωγικό χαρακτήρα».

Ο κ. Σουλτς έπεσε επίσης και θέμα εμπιστοσύνης προς την παρούσα κυβέρνηση:

«Η εμπιστοσύνη μου σε ό,τι αφορά τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί έχει φθάσει πλέον στο απόλυτο μηδέν», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΚ.