ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/07/2015 18:04 EEST | Updated 03/07/2015 18:44 EEST

Τσίπρας: Να πείτε ένα μεγάλο και περήφανο «όχι» στα τελεσίγραφα

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι» την Κυριακή στο δημοψήφισμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά των δανειστών, έκανε λόγο για κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας, ενώ εμφανίστηκε επίσης ενωτικός.

«Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα γιορτάζουμε, σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι γιορτή, είναι χαρά, είναι λύτρωση, είναι διέξοδος και σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας, ότι και να ξημερώσει αύριο, είμαστε ήδη νικητές», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το πάθος, αυτή την αγωνία για ζωή, την αγωνία για ελπίδα και αισιοδοξία. Σήμερα γιορτάζουμε για την τόλμη και την αποφασιστικότητά μας να πάρουμε τις τύχες τα χέρια μας, να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό. Σήμερα γιορτάζουμε και τραγουδάμε. Για να ξεπεράσουμε τον φόβο τους εκβιασμούς. Η Ευρώπη που γνωρίσαμε δεν έχει καμία σχέση με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα. Όλη η Ευρώπη έχει στραμμένο τα μάτια σας πάνω σε εσάς, στον ελληνικό λαό».

«Ξαναδίνουμε μια ευκαιρία στην Δημοκρατία να επιστρέψει στην Ευρώπη. Την Κυριακή δίνουμε όλοι μαζί μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και ελπίδας. Την Κυριακή αποφασίζουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε επίσης κατά των δανειστών.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα διαιρέσει την Ευρώπη. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει η κοιτίδα του πολιτισμού. Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από τη δημοκρατικής της παράδοση και τις δημοκρατικές τις αρχές».

Έκανε επίσης λόγο για κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας των προηγουμένων ημερών και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός έχει πολλές φορές στην ιστορία αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέψει τα τελεσίγραφα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το λαό να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον τρομοκρατούν καθημερινά.

«Σας καλώ να ξαναγράψουμε μαζί ιστορικές στιγμές ανάτασης και ιστορίας. Σας καλώ την Κυριακή να πείτε ένα μεγάλο και περήφανο όχι στα τελεσίγραφα, να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που σας τρομοκρατούν καθημερινά».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επίσης ενωτικός.

«Να πούμε ένα απόλυτο όχι στο διχασμό. Τη Δευτέρα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας.

Σας καλώ να παραμερίσετε τις σειρήνες της τρομοκρατίας. Να αποφασίσετε με ηρεμία και αποφασιστικότητα σε μια Ελλάδα δημοκρατική. Για έναν λαό που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια αλλά πολεμά έχοντας στο πλευρό του το δίκιο», υπογράμμισε.