Στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής το πρώτο ασφαλές δείγμα για την δημοψήφισμα

Στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής το πρώτο ασφαλές δείγμα για τo δημοψήφισμα
sooc

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Singular Logic

Στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, δύο ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της κάλπης θα έχουμε το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της Singular Logic, Μιχάλης Καριώτογλου, της εταιρίας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο προκειμένου να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: α) να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, β) αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και γ) η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.

Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006. Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.

Δημοφιλή