Το Μέγα Σινικό Τείχος δεν είναι πλέον και τόσο «μεγάλο»

Το Μέγα Σινικό Τείχος δεν είναι πλέον και τόσο «μεγάλο»

nihaohello.blogspot.com/2008/08/paint-dao.html" data-caption="nihaohello.blogspot.com/2008/08/paint-dao.html" data-credit="zsoolt/Flickr">

Το Σινικό Τείχος, ένας από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί σύμβολο της κινέζικης κουλτούρας.

To τείχος, στη μορφή που έχει σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημι-νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.

Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να μεταδοθεί από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.

Το τείχος έχει μήκος 8.850 χλμ και είναι τόσο μεγάλο που έχει δημιουργηθεί ο αστικός μύθος ότι είναι ορατό ακόμα και από τη Σελήνη.

Όπως αναφέρει το Buzzfeed, τα τελευταία χρόνια, όμως, το τείχος δεν φαντάζει τόσο εντυπωσιακό όσο παλιά αφού έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Συχνά, οι κάτοικοι της περιοχής κλέβουν τούβλα από το τείχος, ώστε να χτίσουν τα δικά τους σπίτια ή να τα πουλήσουν στην αγορά για να βγάλουν χρήματα.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του τείχους έχει καλυφθεί από πυκνή βλάστηση που δυσχεραίνει την πρόσβαση και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή συντήρηση του Σινικού τείχους κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

#China #Greatwall #ruins

A photo posted by Alexandr (@insupra) on

#野长城

A photo posted by Jason Yap (@yapasaur) on

Φαίνεται ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το μνημείο είναι περισσότεροι από όσους μπορεί να «αντέξει» το αρχαίο τείχος και, αν και υπάρχει νόμος για επιβολή προστίμου σε όποιον προκαλέσει τυχόν καταστροφές, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Steps to heaven #wildgreatwall #changcheng #jiankou

A photo posted by Kristyna K. (@kristynakitz) on