Δραγασάκης: Παραμένω στο πλευρό του Τσίπρα. Σενάρια φαντασίας τα περί συμμετοχής μου σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Δραγασάκης: Παραμένω στο πλευρό του Τσίπρα. Σενάρια φαντασίας τα περί συμμετοχής μου σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
sooc

Διέψευσε ο Γιάννης Δραγασάκης τα σενάρια του ιδιαίτερα γνωστού στην Ελλάδα δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ ο οποίος «ήθελε» τον Αλέξη Τσιπρα να παραιτείται μετά ένα από «ναι» στο ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα και κάποιοι να προτείνουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ηγηθεί τους μετριοπαθούς τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας μαζί με άλλα τρία κόμματα της Βουλης σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

«Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο (σ.σ. Κυριακή) το βράδυ με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου» είναι η δήλωση-απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε δημοσιεύματα που τον φέρουν να αναλαμβάνει ρόλο σε νέα κυβέρνηση.

Όπως υποστήριζε το δημοσίευμα κάποιοι έχουν ήδη προσεγγίσει τον κ.Δραγασάκη ως πιθανό ηγέτη αυτού του μετριοπαθούς συνασπισμού και τονίζει πως υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα καθώς «ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος, ανέλαβε ως επικεφαλής ενός συνασπισμού πολυκομματικής κυβέρνησης στα τέλη του 2011 και συμφώνησε το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές».

Τονίζει δε πως αυτή είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει πορεία και να εξασφαλίσει μια νέα διάσωση πριν από αυτό που πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι η προθεσμία χωρίς επιστροφή: την 20η Ιουλίου, όταν μία δόση 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθεί στην ΕΚΤ. Εάν αυτό δεν γίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα αποσύρει όλες τις ενισχύσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντάς την Ελλάδα να τυπώσει ένα νέο νόμισμα, προκειμένου αυτές να ανοίξουν εκ νέου. Βάσει λοιπόν του σεναρίου των FT οι αξιωματούχοι θα προτείνουν πιθανώς ένα «πρόγραμμα γέφυρα» το οποίο θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το καλοκαίρι, πριν αρχίσουν οι σοβαρές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Εάν δεν προκύψει ένας μετριοπαθής ηγέτης στο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δύσκολο να διαμορφωθεί ένας μεγάλος συνασπισμός. Τα τρία μετριοπαθή κόμματα της αντιπολίτευσης – η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (76 έδρες), η κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ (13) και το φιλοευρωπαϊκό ΠΟΤΑΜΙ (17) -, ακόμα κι όλα μαζί, θα χρειαστούν ακόμα τουλάχιστον 44 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα των 300 εδρών και τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Δημοφιλή