ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/07/2015 20:13 EEST | Updated 05/07/2015 22:11 EEST

Η αντίδραση των Ευρωπαίων στο «όχι» του δημοψηφίσματος: Σύνοδος Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης την Τρίτη

ALAIN JOCARD via Getty Images
European Council president Donald Tusk (L), talks with European central bank president Mario Draghi, before a round table meeting as part on an EU summit at the EU headquarters in Brussels on June 25, 2015. Talks between eurozone finance ministers broke up without agreeing on a Greek debt deal, with a new meeting due in coming days, Finland's Alexander Stubb said. AFP PHOTO/ ALAIN JOCARD (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)

Μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο είπε «όχι» στα μέτρα των θεσμών, η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν η σύγκλιση Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης για την Τρίτη. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter. Η Σύνοδος προγραμματίστηκε για τις 6 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών (7 ώρα Ελλάδας).

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Τρίτη θα προηγηθεί Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Νράισελμπλουμ στο twitter. Άγνωστη παραμένει η ώρα.

Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι, Ντέισελμπλουμ τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Παρίσι

Επίσης τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν διμερή συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Παράλληλα με κοινή δήλωσή τους τόνισαν ότι η ψήφος των Ελλήνων «πρέπει να γίνει σεβαστή».

Τηλεδιάσκεψη EuroWorking Group

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί επίσης τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Τέλος, την Δευτέρα συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκο Πρακτορείο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα τη Δευτέρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.