ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/07/2015 20:06 EEST | Updated 05/07/2015 20:21 EEST

Σουλτς: Απαιτείται ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με πιο δύσκολη κατάσταση

Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε ξανά τις προτάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συμπληρώνοντας ότι «σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες αύριο».

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός θα έρθει αντιμέτωπος με πιο δύσκολη κατάσταση. «Αναμένουμε τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για να σημειωθεί πρόοδος για την Ελλάδα» είπε, συμπληρώνοντας ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν για την κατάσταση στην οποία έφερε την Ελλάδα η κυβέρνησή της. Απαιτείται ανθρωπιστικό πρόγραμμα για τη χώρα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζει δραματικές ώρες.

«Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ‘όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.