ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/07/2015 20:33 EEST | Updated 05/07/2015 20:36 EEST

Telegraph: Ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται να εκδώσει IOUs ή και «παράλληλη ρευστότητα»

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis casts his vote at a polling station in Athens, Sunday, July 5, 2015. Greeks were voting Sunday in a bailout referendum that will decide the country's future, with opinion polls showing people evenly split on whether to accept creditors' proposals for more austerity in exchange for rescue loans or defiantly reject the deal. (AP Photo/Petr David Josek)

Στον απόηχο της επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα, σε δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως εξετάζονται δραστικές ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας και του τραπεζικού συστήματος, εάν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει στη χώρα «χώρο για να αναπνεύσει» για νέες συνομιλίες.

«Αν είναι απαραίτητο, θα εκδώσουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU's στο στυλ της Καλιφόρνια, σε ηλεκτρονική μορφή. Έπρεπε να το είχαμε κάνει μία εβδομάδα πριν» είπε ο υπουργός, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της συνέχισης του «παγώματος» του επιπέδου χρηματοδότησης μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα 89 δισ. είπε ότι «αν το κάνουν αυτό, η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή. Θα ήταν σχεδόν σαν να προσπαθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση».

To δημοσίευμα σχολίασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών με tweet του.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ενώ το Mega μετέδωσε, επικαλούμενο συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, ότι επρόκειτο για θεωρητική/ υποθετική συζήτηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.