Ένα σκάνδαλο στο Παρίσι: Η κολεξιόν του YSL που εξόργισε το κοινό

Ένα σκάνδαλο στο Παρίσι: Η κολεξιόν του YSL που εξόργισε το κοινό

Τον χειμώνα του 1971 ο ταλαντούχος Γάλλος μόδιστρος Yves Saint Laurent παρουσίασε στο Παρίσι την νέα του, ready-to-wear συλλογή ρούχων για την Άνοιξη, η οποία αποτελούταν από 80 κομμάτια. Πλήθος διάσημων προσωπικοτήτων, κριτικών και δημοσιογράφων παρευρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση και, μετά το τέλος της, σχεδόν όλοι είχαν την ίδια άποψη για αυτήν: τη μίσησαν.

Η εφημερίδα The Las Vegas Review-Journal έγραψε πως «Ο Yves Saint Laurent προσβάλει την μόδα» ενώ η The International Herald Tribune (η σημερινή Herald Tribune) περιορίστηκε στο «Saint Laurent: Πραγματικά Φρικτός». Η αιτία για όλη αυτή την κατακραυγή ήταν η απόφαση του σχεδιαστή να αλλάξει τα δεδομένα στην, τότε, μόδα και να ταράξει τα νερά με μια συλλογή ρούχων που θα συνδύαζε την υψηλή ραπτική με τα έτοιμα, καθημερινά ενδύματα. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως έμπνευση για αυτή του τη συλλογή ήταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και το «vintage» στυλ εκείνης της περιόδου -τετράγωνοι ώμοι, φούστες μέχρι το γόνατο, πλατφόρμες και φορέματα με απλά μοτίβα.

Αργότερα, ο Saint Laurent είπε πως βασική του έμπνευση ήταν η καλή του φίλη Paloma Picasso, η κόρη του Pablo Picasso, η οποία αγόραζε τα ρούχα της από τα παζάρια και τις υπαίθριες αγορές.

Ο Yves Saint Laurent με την Paloma Picasso (αριστερά) μετά το τέλος της παρουσίασης της Rive Gauche ready-to-wear collection στο Παρίσι (Νοέμβριος 1971)

Αυτή η αμφιλεγόμενη κολεξιόν και τα 80 συλλεκτικά της κομμάτια, εκτίθεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι, στο Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent, με τον ταιριαστό τίτλο «Yves Saint Laurent 1971: The Scandal Collection». Για τους τυχερούς που βρίσκονται ή πρόκειται να επισκεφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες τη γαλλική πρωτεύουσα, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Ιουλίου, παρουσιάζοντας τα «σκανδαλώδη» ανοιξιάτικα ρούχα του YSL από το 1971, ρούχα των οποίων την αξία, την καινοτομία και το απαράμιλλο στυλ μπορούμε αναμφίβολα να αναγνωρίσουμε σήμερα.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την έκθεση που τρέχει αυτόν τον καιρό στο Παρίσι, αλλά και από την πρώτη παρουσίαση της κολεξιόν στο Παρίσι το 1971.

Yves Saint Laurent 1971: The Scandal Collection

Δημοφιλή