Τέλος ο Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ - Προκήρυξη διά χειρός Βαρουφάκη

Τέλος ο Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ
eurokinissi

Στην προκήρυξη για τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι παύεται ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, Ανδρέας Γεωργίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο opengov αναρτήθηκε η σχετική προκήρυξη για τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου, με απόφαση του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία φέρει ημερομηνία 2 Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, η θητεία του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ έληγε ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα και θα έπρεπε η σχετική προκήρυξη να έχει βγει εδώ και καιρό. Αυτό που σημειώνεται είναι το μικρό χρονικό διάστημα εντός του οποίου καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλλουν τα βιογραφικά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα όσα ορίζει η πρκήρυξη οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα και συγκεκριμένα απο σήμερα 06/07/2015 έως και 15/07/2015.

Ο κ. Γεωργίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΛ.ΣΤΑΤ από το 2010. Είναι ο πρόεδρος ο οποίος πρωταγωνίστησε στο περίφημο της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009. Μέλη του τότε ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ διατύπωσαν καταγγελίες ότι ο κ. Γεωργίου διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα ούτως ώστε να φανεί αυξημένο με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στο Μνημόνιο. Οι καταγγελίες προκάλεσαν σάλο, ενώ η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη. Στον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Στη συνέχεια η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, για να ανασυρθεί το εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών όπου και εκκρεμεί η σχετική απόφαση. Πρόσφατα μάλιστα, ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας και ζητεί από το συμβούλιο Εφετών να θέσει στο αρχείο τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος, υπό το σκεπτικό ότι οι ενδείξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου είναι ανεπαρκείς.

Δημοφιλή