Απολείπειν ο Βαρουφάκης την κυβέρνηση - Ο βίος και η πολιτεία του πρώην υπουργού Οικονομικών

Απολείπειν ο Βαρουφάκης την κυβέρνηση - Ο βίος και η πολιτεία του πρώην υπουργού Οικονομικών
Sooc

Καρπός του έρωτα του Γιώργου και της Ελένης, επαναστάτης από μικρός, πατέρας της Ξένιας, σύζυγος της Δανάης, ακαδημαϊκός και μέχρι πρόσφατα υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Ο Γιάνης -με ένα «ν»- Βαρουφάκης αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα των τελευταίων ημερών.

Την στιγμή που τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ελλάδα και στην απόφαση των πολιτών να απορρίψουν τις προτάσεις των δανειστών, ο κύριος Βαρουφάκης ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό του ιστολόγιο την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Το γεγονός, αν και είχε προβλεφθεί από πολλούς αναλυτές, εξέπληξε αρκετούς πολίτες που πίστευαν πως μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν μόνο μετά από την υπερίσχυση του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Κανείς όμως δεν έπεσε από τα σύννεφα, όχι μόνο λόγω των ενδείξεων ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ακολουθήσει μια πιο συγκαταβατική στάση στις διαπραγματεύσεις, αλλά επειδή ο ίδιος ο ίδιος ο υπουργός ήταν γνωστός για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του.

Με πατέρα κάποιον που είχε σταλεί εξόριστος στην Μακρόνησο για την αριστερή του ιδεολογία, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε παρά αναπτύξει ένα επαναστατικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα. Εξάλλου στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είχε αποφασίσει να αλλάξει την ορθογραφία του μικρού του ονόματος, καθώς δεν μπορούσε να βρει κάποιον κανόνα που να επιβάλει τα δύο «ν».

Το παιδί που δοκίμαζε τα όρια των κανόνων μεγάλωσε και έγινε ένας επανασταστικός άνδρας. Ως καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs στο Τέξας, ο Βαρουφάκης άσκησε οξεία κριτική στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο εξέφραζε τις απόψεις του περί της «αισιόδοξης» πλευράς της χρεοκοπίας. Κατά τον ίδιο μια πτώχευση θα μπορούσε να αποδειχτεί σχετικά ανώδυνη, καθώς τα χρέη του δημοσίου βαραίνουν τους Έλληνες λιγότερο από όσο τους ξένους, ενώ μια στάση πληρωμών δεν θα κλόνιζε μόνο το δικό μας τραπεζικό σύστημα.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Βαρουφάκης είναι γνωστός ως «γκουρού της θεωρίας των παιγνίων». Για πολλούς πολίτες όμως, σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν ήταν παρά ένας ροκ σταρ που έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητάς πάνω του με την επιμελώς ατημέλητη εμφάνισή του, το πλατύ του χαμόγελο και τις πομπώδεις φράσεις του. Η μηχανή, το δερμάτινο τζάκετ και οι αντιπαραθέσεις με τους δημοσιογράφους συμπλήρωναν το όλο στυλ του επαναστάτη με ή χωρίς αιτία.

Ο Βαρουφάκης - ροκ σταρ

Oι κόντρες του ήταν πολλές:

Aπό την πρώτη στιγμή ήρθε σε ρίξη με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον παρομοίωσε με αλκοολικό με στερητικό σύνδρομο.

Ας μην ξεχάσουμε όμως και την ενόχληση του Ντάισελμπλουμ, όταν ο Βαρουφάκης δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με μια σαθρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

...η οποία προκάλεσε χιουμοριστικές αντιδράσεις.

Φυσικά, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις εντός συνόρων...

...αλλά και εντός του ίδιου του μυαλού του.

Απολείπειν λοιπόν ο Βαρουφάκης την κυβέρνηση -ή η κυβέρνηση τον Βαρουφάκη, όπως πολλοί υποστηρίζουν- μέσα σε μόλις έξι μήνες. Σωτήρας, αερολόγος, εχθρός της Ελλάδας, ροκ σταρ ή απλά τρελός. Στον Γιάνη Βαρουφάκη έχουν προσάψει ποικίλους χαρακτηρισμούς. Αυτός όμως που θα μείνει στην ιστορία θα φανεί στο άμεσο μέλλον, όταν πια θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε αν η αντίσταση στους θεσμούς είχε θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα.

Μία από τις καλύτερες ατάκες του Γιάνη Βαρουφάκη όταν τον ρώτησαν αν θα υπέγραφε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τον Independent:

«Καλύτερα να κόψω το χέρι μου»

Σύντομο βιογραφικό του Γιάνη Βαρουφάκη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Πατέρας του είναι ο Γεώργιος Βαρουφάκης χημικός, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής ο οποίος είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ιστ Άνγκλια, στο Νόργουιτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον Μάρτιο του 2012 ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε «Economist-in-residence» στην Valve Corporation. Ερεύνησε την εικονική οικονομία στο Steam, μια ψηφιακή πλατφόρμα διανομής, όπου ασχολούνται ειδικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα εμπορικά ελλείμματα. Τον Ιούνιο του 2012, ξεκίνησε ένα μπλογκ για την έρευνά του στην Valve. Τον Φεβρουάριο 2013, αρμοδιότητά του στη Valve ήταν να εργαστεί σε ένα παιχνίδι για την πρόβλεψη των τάσεων στο gaming.

Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 με περισσότερους από 135.000 σταυρούς. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Στις 6 Ιουλίου 2015 (μία μέρα μετά το δημοψήφισμα), δήλωσε την παραίτηση του από Υπουργός Οικονομικών εξηγώντας τους λόγους σε ανάρτηση στο μπλογκ του.

Δημοφιλή