Ο Bill Cosby παραδέχεται πως νάρκωνε γυναίκες εν αγνοία τους με σκοπό το σεξ σε μια κατάθεση του 2005

Ο Bill Cosby παραδέχεται πως νάρκωνε γυναίκες εν αγνοία τους με σκοπό το σεξ σε μια κατάθεση του 2005
SELMA, AL - MAY 15: Bill Cosby participates in the Black Belt Community Foundation's March for Education across the Edmund Pettus Bridge on May 15, 2015 in Selma, Alabama. (Photo by David A. Smith/Getty Images)
David A. Smith via Getty Images
SELMA, AL - MAY 15: Bill Cosby participates in the Black Belt Community Foundation's March for Education across the Edmund Pettus Bridge on May 15, 2015 in Selma, Alabama. (Photo by David A. Smith/Getty Images)

Ο Bill Cosby είχε παραδεχτεί το 2005 πως εξασφάλιζε ναρκωτικά με την πρόθεση να τα δίνει σε νεαρές γυναίκες με τις οποίες ήθελε να κάνει σεξ και πως είχε δώσει ηρεμιστικά σε τουλάχιστον μια γυναίκα και σε άλλα άτομα, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε χτες, Δευτέρα, το Associated Press.

Οι δικηγόροι του Cosby επέμειναν ότι δύο από τους κατήγορους είχαν γνώση πως έπαιρναν ναρκωτικά από τον κωμικό, σύμφωνα με τα ασφράγιστα έγγραφα.

Παρ' όλα αυτά, οι δικηγόροι μερικών από τις πολλές γυναίκες που έχουν μηνύσει τον Cosby βρήκαν πάτημα στη συγκεκριμένη μαρτυρία και τη χρησιμοποίησαν ως μια ισχυρή επιβεβαίωση όλων όσων έλεγαν τόσο καιρό: πως νάρκωνε και βίαζε γυναίκες.

Το AP κατέφυγε στο δικαστήριο για να εξαναγκάσει την αποδέσμευση και δημοσιοποίηση της κατάθεσης που είχε γίνει σε μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης -την οποία και κατέθεσε μια πρώην εργαζόμενη του Temple University, η Andrea Constand- την πρώτη από μια σειρά μηνύσεων εναντίων του διάσημου κωμικού που έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα του «καλού παιδιού» που είχε δημιουργήσει.

Οι δικηγόροι του Cosby είχαν αντιρρήσεις για τη δημοσίευση του υλικού, με το επιχείρημα πως θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Τελικά, ένας δικαστής αποσφράγισε μόνο ένα μικρό κομμάτι της κατάθεσης.

«Η έντονη αντίθεση μεταξύ του ηθικολόγου Bill Cosby και του Bill Cosby που έγινε αντικείμενο σοβαρών καταγγελιών σχετικά με αθέμιτες (και ίσως και ποινικές) συμπεριφορές, είναι ένα θέμα ως προς το οποίο το AP -και κατ' επέκταση το κοινό- ενδιαφέρεται σημαντικά», έγραψε ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Eduardo Robreno.

O Cosby, ο οποίος πρωταγωνίστησε ως «Dr. Cliff Huxtable» στο «The Cosby Show» από το 1984 μέχρι το 1992, διευθέτησε την μήνυση υπό εμπιστευτικούς όρους το 2006. Οι δικηγόροι του στην υπόθεση της Φιλαδέλφεια δεν έχουν απαντήσει ακόμα στις τηλεφωνικές εκκλήσεις που τους έγιναν τη Δευτέρα για κάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα. Η Constand έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη δημοσιοποίηση του ονόματός της αλλά δεν ήθελε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο, σύμφωνα με την δικηγόρο της.

«Τα στοιχεία δείχνουν ένα μοτίβο κατά το οποίο ο εναγόμενος καθοδηγούσε τις αφελείς νεαρές γυναίκες και εισήγαγε τα ναρκωτικά στη σχέση, με ή χωρίς τη γνώση της εκάστοτε γυναίκας, ώστε να ικανοποιηθεί σεξουαλικά ο ίδιος», δήλωσε στα δικαστικά έγγραφα η δικηγόρος της Constand, Dolores M. Troiani.

Ο Cosby (77) έχει κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλικά παραπτώματα που συνέβησαν πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για κάποιο έγκλημα και οι διατάξεις περί παραγραφής των περισσότερων από τις κατηγορίες έχουν λήξει.

«Αν η σημερινή έκθεση είναι αληθής, ο κ. Cosby παραδέχθηκε ενόρκως πριν από 10 χρόνια πως νάρκωσε γυναίκες για σεξουαλικούς σκοπούς» είπε η Lisa Bloom, δικηγόρος του μοντέλου Janice Dickinson, η οποία ισχυρίζεται πως ο κωμικός της χορήγησε ναρκωτικά και τη βίασε. «Με αυτό ως δεδομένο, πώς τολμά να διασύρει δημοσίως την κ. Dickinson και να την κατηγορεί για ψευδορκία, όταν ουσιαστικά λέει μια παρόμοια ιστορία;».

Η διάσημη δικηγόρος Gloria Allred, η οποία εκπροσωπεί πολλές γυναίκες που ισχυρίζονται πως έχουν πέσει θύματα του Cosby, είπε πως ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτή την κατάθεση σε δικαστικές υποθέσεις εναντίον του κωμικού.

Ο Cosby, κατά την ένορκη κατάθεση στη δίκη στην οποία ήταν κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση κατά της Constand στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια το 2004, είπε ότι είχε προμηθευτεί επτά συνταγές για quaalude (ένα είδος βαρβιτουρικού που καταστέλλει τις αισθήσεις) στα 70s. Η δικηγόρος της Constand τον ρώτησε αν είχε κρατήσει τα ηρεμιστικά κατά τη διάρκεια των 90s, μετά την απαγόρευσή τους, αλλά οι κατηγορίες της εμποδίστηκαν από τις αντιρρήσεις του δικηγόρου του Cosby.

«Όταν πήρατε τα ναρκωτικά, είχατε κατά νου ότι επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσετε σε νεαρές γυναίκες με τις οποίες θέλατε να κάνετε σεξ;», είχε ρωτήσει η Troiani.

«Ναι», απάντησε ο Cosby.

«Δώσατε ποτέ σε κάποια από αυτές τις νεαρές γυναίκες ναρκωτικά εν αγνοία τους;», ρώτησε η Troiani.

Ο δικηγόρος του Cosby έφερε ξανά ενστάσεις, οδηγώντας την Troiani να ζητήσει από τον ομοσπονδιακό δικαστή να αναγκάσει τον Cosby να συνεργαστεί.

Αργότερα, ο Cosby είπε πως έδωσε στην Constand τρία μισά χάπια Benadryl, αν και η Troiani φέρεται να λέει στα έγγραφα πως αμφιβάλλει ότι αυτά ήταν τα χάπια που χρησιμοποίησε.

(Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Associated Press)