Μέρκελ: Πρέπει να κάνουμε κάτι με βάθος χρόνου. Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολυετές πρόγραμμα

Μέρκελ: Πρέπει να κάνουμε κάτι με βάθος χρόνου. Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολυετές πρόγραμμα
German Chancellor Angela Merkel listens to questions during a final media conference after an emergency summit of eurozone heads of state and government at the EU Council building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. EU leaders have called for a full EU summit to take place on Sunday, July 12, 2015 to continue discussion on the Greek crisis. (AP Photo/Virginia Mayo)
German Chancellor Angela Merkel listens to questions during a final media conference after an emergency summit of eurozone heads of state and government at the EU Council building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. EU leaders have called for a full EU summit to take place on Sunday, July 12, 2015 to continue discussion on the Greek crisis. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Την ανάγκη να γίνει κάτι που θα έχει βάθος χρόνου υπογράμμισε ο Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι, μετά τις συζητήσεις, το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να αρχίσει κάποια διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Όπως υπογράμμισε, ελήφθη υπόψιν το ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα υποβάλει πρόταση για πρόγραμμα βασιζόμενο στον ESM. Εν συνεχεία, τόνισε ότι αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις ως την Πέμπτη, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση του EFSF για το 2ο πρόγραμμα δεν ισχύει πια.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά πολύ το πρόγραμμα που είχε συζητηθεί πριν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε πολυετή διαδικασία» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι συζητήσεις μας οδήγησαν στο να πούμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει πολύ» και ότι από πλευράς της, θα πρέπει να υποβάλει πρόταση στη Bundestag, οπότε και θα πρέπει να υπάρχουν ελληνικές προτάσεις, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, από σήμερα ως την Πέμπτη.

Αναφερόμενη στη σύνοδο της Κυριακής, των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε., ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα έχει άμεση σχέση και επιπτώσεις και στα κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα»

«Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη που παίρνουν αποφάσεις. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών» τόνισε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι υπάρχουν ελάχιστες ημέρες για να υπάρξει συμπέρασμα σχετικά με το τι θα συμβεί παρακάτω.

Η Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος, χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Οι προτάσεις που υπάρχουν τώρα στο πλαίσιο του ESM συμπεριλαμβάνουν όλες εκείνες τις προτάσεις (τρίτου προγράμματος, που δεν είχε αποδεχθεί η Ελλάδα), συν συμπληρωματικές προτάσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η γενικότερη γνώμη στη σύνοδο ήταν ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Τσίπρα, αλλά οι απαιτήσεις των άλλων 18 δεν έχουν περιοριστεί, αλλά τροποποιηθεί, «είναι σαφέστερες και πιο αποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, ο καγκελάριος επεσήμανε ότι τα περί «γέφυρας» δεν έπαιξαν ρόλο σε αυτά που ειπώθηκαν σήμερα. «Επικεντρωθήκαμε στο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι που έχει βάθος χρόνου. Εάν έχουμε πρόταση με βάθος χρόνου, χωρίς αμφιβολία θα μπορούμε να μιλήσουμε μεσοπρόθεσμα. Πρώτα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, μετά μηχανισμοί που θα κινητοποιηθούν» σημείωσε.

Αναφερόμενη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη εκτός Ευρωζώνης που θέλουν να συζητήσουν τι συμβαίνει. «Το αποδέχομαι, όλοι είμαστε διασυνδεδεμένοι. Σε μια τόσο κομβική στιγμή, να ακούσουμε και τους 28. Εδώ ανήκουμε όλοι σε μια κοινότητα».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για ένα περαιτέρω πρόγραμμα, είπε ότι αν ανοίξει, θα πρέπει να έχει κάπως διασφαλιστεί- «είναι σε θέση το κράτος να αποπληρώσει; [...] πρέπει να ξέρω ότι το κράτος θα ανταπεξέλθει».

«Διασφαλισμένη έως την Κυριακή η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη είπε ότι οι ηγέτες δεν συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.

Ολάντ: Εφικτή συμφωνία, αλλά να μη χαθεί χρόνος

Το διακύβευμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τόνισε, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα, εναπόκειται στους Έλληνες- καθώς και ότι η Αθήνα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προτάσεις.

Εν συνεχεία, ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι συνοψίζονται τρεις αρχές: οι υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη και η ταχύτητα, καθώς «έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες που αφιερώθηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων για παράταση του προγράμματος...δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Υπογράμμισε ότι ήταν για τη Γαλλία να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα: την Τετάρτη να κάνει η Ελλάδα τις προτάσεις της, την Πέμπτη να προσδιοριστούν σε πλαίσιο μεσοπρόθεσμου προγράμματος (και αποφαίνεται το Eurogroup πριν προβούν σε αντίστοιχη πράξη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων).

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν υπήρξε απόφαση, αλλά μόνο μια εξέταση στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι εκτιμά πως είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία, αλλά δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. «Πρέπει να υπάρξει λήψη αποφάσεων, ανάληψη ευθύνης και χρονοδιάγραμμα. Απόψε έπρεπε να τεθεί το χρονοδιάγραμμα και η απόφαση έπρεπε να ληφθεί ως τέτοια» είπε, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα αναλώσει χωρίς λόγο τις προσπάθειές της για να υπάρξει λύση από ένα σημείο και μετά. «Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στα περί «γέφυρας» είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάτι τέτοιο εφικτό παρά μόνο στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι συνολική , τόνισε, κάνοντας επίσης αναφορά στο σχέδιο επενδύσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ.

Δημοφιλή