Μπαράζ επαφών Τσίπρα μετά το Στρασβούργο

Επαφές Τσίπρα με Παυλόπουλο - Θεοδωράκη και Γεννηματά
Eurokinissi

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κατέθεσε την Τετάρτη η Ελλάδα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο διευκρινίζοντας ότι αύριο, Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αναλυτικά αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για να φθάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η προσπάθειά μας για βιώσιμη λύση κι έξοδο από την κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε τρία γεγονότα που συνέβησαν σήμερα, Τετάρτη.

Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παραίνεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι θα πρέπει να είναι η αδιατάρακτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και στην τοποθέτηση του Γάλλου πρωθυπουργού ότι η σημερινή πρόταση της Ελλάδος είναι ισορροπημένη.

«Στην κρίσιμη σημερινή ημέρα υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που έχουν βαρύνουσα σημασία. Το πρώτο είναι το ξεκαθάρισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι και το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε καμία περίπτωση δεν σήμαιναν ρήξη αλλά επανέναρξη όλης αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας, που έχει έναν και μόνο στόχο την αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «υπάρχουν και δυο άλλα στοιχεία τα οποία αξίζει να επισημάνει κανείς: τη θέση που έχουν πάρει συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά στον ευρωπαϊκό χώρο».

Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης «Ας πάρουμε λοιπόν τη σημερινή ημέρα σαν την αρχή εκείνη που την Κυριακή θα κορυφωθεί με την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα -αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης- και θα σταθεί όρθια αλλά και θα συμβάλλει γενικότερα στην πορεία της Ευρώπης σε αυτό το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει».

Μπαράζ επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης είχε ένα μπαράζ επαφών. Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη ενώ αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα τους οποίους ενημέρωσε με τις τελευταίες εξελίξεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να έχουμε μια συμφωνία πριν την Κυριακή, το πρωί της Παρασκευής» και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι μέχρι στιγμής ότι αυτά που είπαμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τηρούνται». Όπως σημείωσε «Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, να πάρουμε ένα καλό αναπτυξιακό πακέτο και να πάρει μπροστά η οικονομία».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και αρνείται μία κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ επίσης κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για «άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας» ως προς την πορεία εξέλιξης της διαπραγμάτευσης. Την Πέμπτη ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Δημοφιλή