Ο Πολωνός ευρωβουλευτής που είπε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται κάποιον σαν τον Πινοσέτ»

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής που είπε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται κάποιον σαν τον Πινοσέτ»
ZdjÄcie zrobione w piÄtym dniu UEFA Euro 2012 w Warszawie, marszu rosyjskich kibiców i meczu Polska-Rosja.
ZdjÄcie zrobione w piÄtym dniu UEFA Euro 2012 w Warszawie, marszu rosyjskich kibiców i meczu Polska-Rosja.
DrabikPany/Flickr

Η Ελλάδα χρειάζεται κάποιον σαν τον δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πολωνός ευρωβουλευτής Τζάνους Κόρβιν Μίκε, προκαλώντας αντιδράσεις.

Αποκαλούμενος συχνά με τα αρχικά του, JKM, είναι συντηρητικός φιλελεύθερος, ιδρυτής του Κόμματος για την Ανανέωση της Δημοκρατίας – Ελευθερίας και Ελπίδας. Ήταν ο επικεφαλής του Κογκρέσου της Νέας Δεξιάς. Είναι πρόεδρος του KORWiN (Koalicja Odnowy Rzeczypospolitej Wolność i Nadzieja- Συνασπισμός Ανανέωσης της Ελευθερίας και Ελπίδας της Πολωνικής Δημοκρατίας).

Στα οικονομικά ζητήματα οι απόψεις του είναι ριζοσπαστικά φιλελεύθερες, με τον ίδιο να δηλώνει θαυμαστής του Φρεντερίκ Μπαστιά, του Αλέξις ντε Τοκεβίλ, του Φρίντριχ Χάγιεκ, του Μίλτον Φρίντμαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ. Δηλώνει υποστηρικτής της μοναρχίας, θεωρώντας τη δημοκρατία «το πιο βλακώδες πολίτευμα που έχει δημιουργηθεί ποτέ». Ισχυρίζεται ότι «δύο αλήτες από μια μπυραρία έχουν να πουν τα διπλά από έναν καθηγητή πανεπιστημίου», ότι αυτό «οδηγεί στην ανοησία και τη διαφθορά» και «έτσι τελείωσε η Αθηναϊκή Δημοκρατία».

Το 2008 το blog του ήταν το δημοφιλέστερο πολιτικό blog της Πολωνίας. Ο ίδιος, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αποτελεί μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, γνωστή στα ΜΜΕ και στο Ίντερνετ. Έχει γίνει γνωστός για τους παράξενους τρόπους που ενίοτε επιλέγει για να διαμαρτυρηθεί (έχει φάει την επιστροφή φόρου του, διαμαρτυρόμενος για την υψηλή φορολογία). Επίσης, έχει σχολιάσει αρνητικά την εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική (υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και τις περισσότερες φορές θα ψηφίζουν υπέρ ενός κοινωνικού κράτους) και χαρακτηρίζοντάς τες γενικά λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες. Ωστόσο, δεν αρνείται το δικαίωμά τους στην ψήφο, και δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ (έχει παραστεί και στην κηδεία της).

Όσον αφορά σε άλλες προκλητικές τοποθετήσεις του, έχει πει ότι δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι ο Χίτλερ ήταν ενήμερος για το Ολοκαύτωμα και ότι η διαφορά μεταξύ του συναινετικού σεξ και του βιασμού είναι λεπτή. Είναι κατά των Παραολυμπιακών (επειδή «το κοινό δεν θα έπρεπε να βλέπει ανάπηρους στην τηλεόραση») . Για το κτίριο Berlaymont της Κομισιόν έχει πει ότι θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείται ως οίκος ανοχής. Έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο για ρατσιστικές εκφράσεις το 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο. Μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo είχε γράψει ότι o εχθρός βρίσκεται στα τζαμιά και έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής και της διάλυσης της Ε.Ε.

Δημοφιλή