NYT: Η Γερμανία ξεχνά το μάθημα της μεταπολεμικής ιστορίας για το κούρεμα χρέους της

NYT: Η Γερμανία ξεχνά το μάθημα της μεταπολεμικής ιστορίας για το κούρεμα χρέους της
German Chancellor Angela Merkel, right, and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras address the media during a press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel, right, and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras address the media during a press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Michael Sohn)
Wikimedia Commons

Με αφορμή μια φωτογραφία που βγήκε από το χρονοντούλαπο του διαδικτύου, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στο πως η Γερμανία λησμόνησε τα μαθήματα που πήρε από το παρελθόν της όταν προσπάθησε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα.

Η φωτογραφία δείχνει τον Hermann Josef Abs να υπογράφει στις 27 Φεβρουαρίου του 1953 την συμφωνία που προέβλεπε το κούρεμα του γερμανικού χρέους προς τους ξένους δανειστές στο μισό. Αυτό το στιγμιότυπο εμπεριέχει συνοπτικά πολλά από τα επιχειρήματα των επικριτών της επιμονής των Γερμανών να συμφωνήσει η Ελλάδα σε πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας. Κατά τους New York Times όμως η φωτογραφία δεν είναι μόνο για μια υπενθύμιση της υποκρισίας της Γερμανικής πλευράς, αλλά και ένα σημαντικό μάθημα: Αυτά τα πράγματα έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρόλο που οι νέοι οικονομολόγοι κατανοούν τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση κρίσεων του παρελθόντος, πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής αργούν να λάβουν υπόψιν τις συμβουλές των πρώτων.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι το γεγονός ότι οι Γερμανοί θα έπρεπε να θυμούνται πως 20 χρόνια πριν από την συμφωνία του 1953, η οποία βοήθησε στην πραγματοποίηση του «γερμανικού θαύματος», η χώρα είχε αθετήσει τα χρέη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από μια οικονομική κρίση που είχε βοηθήσει στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Κατά τον αρθρογράφο, πρόκειται για ένα μάθημα σχετικά με το χρέος, ότι δηλαδή οι οικονομίες βελτιώνονται και οι κρίσεις τελειώνουν μόνο όταν το χρέος κουρεύεται. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μονάχου, η οποία βρήκε πως μετά τις αθετήσεις του 1934 -από τις οποίες προέκυψε κούρεμα κατά μέσο όρο 23%- υπήρξε οικονομική πρόοδος.

Όπως αναφέρει το κείμενο στους New York Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκροτήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να αντιμετωπίσει ακριβώς τέτοιες καταστάσεις. Πριν πέντε χρόνια η στάση που κράτησε εξάλλου ήταν ενάντια στην αθέτηση πληρωμών.

Το 2014 το ΔΝΤ ισχυρίστηκε πως η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί οικονομικά κατά 4%, γεγονός σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα της ανεργίας και της φοροδιαφυγής, εξηγεί ο αρθρογράφος. Μπορεί σε πολλούς αυτός ο ισχυρισμός να ήταν ανήθικος, όμως για τους Γερμανούς ισχύει το αντίστροφο. Μια διαγραφή χρέους θα έδινε άσχημο παράδειγμα στις άλλες χώρες που υποφέρουν οικονομικά, όπως η Πορτογαλία.

Ο αρθρογράφος καταλήγει τονίζοντας πως καμιά άλλη χώρα δεν θα ήθελε να έχει την τύχη της Ελλάδας και διερωτάται εάν η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μια δεκαετία για να βγει από την κρίση, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Δημοφιλή