Ποιες περιοχές της Αθήνας είναι «πρωταθλήτριες» στην έκδοση διαβατηρίων υπό το φόβο Grexit

Ποιες περιοχές της Αθήνας είναι «πρωταθλήτριες» στην έκδοση διαβατηρίων υπό το φόβο Grexit
Greece exit of european currency union
Greece exit of european currency union
macgyverhh via Getty Images

Δεν προλαβαίνουν να μετρούν αιτήματα για έκδοση διαβατηρίων οι αστυνομικοί της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Εκατοντάδες Έλληνες σπεύδουν υπό το φόβο του Grexit να εξασφαλίσουν ένα διαβατήριο με αποτέλεσμα τα αιτήματα να έχουν καταγράψει τις τελευταίες 10 ημέρες αύξηση τουλάχιστον κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν 1.580 νέα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων, όταν το ημερήσιο νούμερο σχετικών αιτημάτων κυμαινόταν μεταξύ 500-600.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μεγαλύτερη είναι η αύξηση των αιτήσεων σε υπηρεσίες που στεγάζονται στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, όπου εκτιμάται ότι ζουν οικογένειες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.

Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερη είναι η προσέλευση σε γραφεία Διαβατηρίων σε Ελληνικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι και Κηφισιά. Εκεί η αύξηση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει ακόμα και το 70%.

«Ενδεχομένως υπάρχει μεγαλύτερη άνεση σε αυτές τις περιοχές. Μη ξεχνάτε ότι η έκδοση ενός διαβατηρίου απαιτεί τα 80 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται αυτοί οι αιτούντες να έχουν τόπους διαμονής στο εξωτερικό και χρήματα εκεί», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ..

Σημαντική αύξηση (20%-30%) παρατηρείται στα αιτήματα που αφορούν ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών που ούτως ή άλλως για να ταξιδέψουν χρειάζονται υποχρεωτικά διαβατήριο και όχι ταυτότητα. Τις τελευταίες 10 ημέρες η άνοδος στα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων για ανήλικα ανέρχεται στο 20-30%

Από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. εξυπηρετούνται περίπου 10 πολίτες την ώρα, παρότι στις πρόσφατες μεταθέσεις, μετακινήθηκαν τέσσερις αστυνομικοί που δεν αναπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αδυναμία σύντομης ανταπόκρισης στην έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων, κάτι που αντιμετωπίζουν και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες υποδοχής των σχετικών αιτημάτων.

Δημοφιλή