LIFE

Οι αντρικές ρώγες μόλις έγιναν το νέο όπλο του φεμινισμού στα κοινωνικά δίκτυα

Πριν λίγες μέρες, η Chrissy Teigen, διάσημο μοντέλο και σύζυγος του John Legend, ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια topless φωτογραφία της από μια επικείμενη φωτογράφηση για το W magazine. Η φωτογραφία ήταν στυλιζαρισμένη, καλοστημένη και γενικά υπέροχη, το Instagram όμως θεώρησε πως παραβιάζει τους κανονισμούς του και την κατέβασε. Η Teigen δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να την ανεβάζει με διάφορα φίλτρα -και το Instagram εξακολουθούσε να την κατεβάζει.

Μια παρόμοια ιστορία, αν θυμάστε, είχε συμβεί και με την Miley Cyrus λίγους μήνες πριν, όταν το Instagram θεώρησε προσβλητικές τις φωτογραφίες του γυμνού της στήθους και τις κατέβασε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το κίνημα #FreeTheNipple που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στα κοινωνικά δίκτυα μάχεται κατά αυτής ακριβώς της λογοκρισίας εναντίον του γυναικείου σώματος και της γυναικείας ρώγας, ειδικότερα. Οι κανόνες του Instagram επιτρέπουν την εμφάνισή της μόνο σε φωτογραφίες θηλασμού ή σε φωτογραφίες γυναικών που έχουν υποστεί μαστεκτομή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η γυναικεία ρώγα θεωρείται «χυδαία», την ίδια στιγμή που οι άντρες μπορούν να ανεβάζουν γυμνόστηθες φωτογραφίες τους στα social media όποτε και όπως θέλουν.

Κάπως έτσι το #FreeTheNipple απέκτησε πρόσφατα έναν ισχυρό σύμμαχο, το #MaleNipples. Με αρκετές δόσεις χιούμορ και ανάλογης ειρωνείας, οι γυναίκες ξεκίνησαν να φωτογραφίζονται γυμνόστηθες, αντικαθιστώντας τις ρώγες τους με αντρικές, με τη βοήθεια του Photoshop.

Ο καλλιτέχνης Micol Heborn είχε δημιουργήσει πέρυσι μια σχετική εφαρμογή, στην οποία οι γυναίκες μπορούσαν να ανεβάσουν την «επίμαχη» topless φωτογραφία τους και να χρησιμοποιήσουν τις έτοιμες αντρικές ρώγες που παρείχε η εφαρμογή για να καλύψουν τις δικές τους. Τώρα όμως ο κόσμος του ίντερνετ χρησιμοποιεί τη φαντασία του, κάνοντας το αποτέλεσμα ακόμα πιο απολαυστικό.

Η τελευταία συμμετοχή στο κίνημα ήρθε από τον πρωταγωνιστή της διάσημης αμερικάνικης σειράς «Orange Is The New Black», Matt McGorry (ο δεσμοφύλακας John Bennett στη σειρά). O ηθοποιός ανέβασε τις προάλλες στο Facebook (όπως και στους υπόλοιπους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα) μια παλιά του φωτογραφία από το 2010 (όταν ασχολιόταν με το body building, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) στην οποία είχε αντικαταστήσει τις ρώγες του με αυτές της Teigen και της Cyrus, αντίστοιχα, από τις γυμνόστηθες φωτογραφίες τους που είχαν λογοκριθεί από το Instagram. Φυσικά, τόσο ο κόσμος του ίντερνετ όσο και τα μεγάλα site, τον αποθέωσαν.

Hi. This is a photo of me from my bodybuilding years, circa 2010. And these are the nipples of @mileycyrus and @...

Posted by Matt McGorry on Wednesday, 8 July 2015

Ο McGorry συνόδευσε την, ομολογουμένως καταπληκτική, φωτογραφία του με το σχόλιο πως, το να απαγορεύεις τις γυναικείες ρώγες στο Instagram ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεις στους άντρες να επιδεικνύουν τα «πεταχτά κουμπιά» τους ελεύθερα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του σεξισμού απέναντι στις γυναίκες.

«Η απαγόρευση των γυναικείων θηλών μπορεί να φαίνεται κάτι φυσιολογικό ή ακόμα και ασήμαντο καθώς πολλοί σκέφτονται “ε, οι ρόγες των γυναικών είναι πιο σεξουαλικές από αυτές των αντρών”. Αλλά αυτό δεν είναι κάποιο επιστημονικό γεγονός. Έχει να κάνει με τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες ως σεξουαλικά όντα. Πρέπει κάθε γυναίκα να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θέλει να τις δείξει, ακριβώς όπως το έχουν και οι άντρες. Μέρος του κινήματος #FreeTheNipple έχει να κάνει με το δικαίωμα των γυναικών να διεκδικούν το τι σημαίνει ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ το στήθος και οι θηλές τους, και να μην τους το ορίζει αυτό η γνώμη των αντρών και της κοινωνίας», γράφει, μεταξύ άλλων.

Πες τα, Matt.