ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2015 20:23 EEST | Updated 09/07/2015 20:23 EEST

ΗΠΑ: Ο στρατηγός που αναμένεται να αναλάβει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου χαρακτήρισε τη Ρωσία τη μεγαλύτερη απειλή

ASSOCIATED PRESS
Russian air force Sukhoi su-139 fighters take off during a performance at the presentation Paris Air Show in le Bourget, North of Paris, Sunday, June 16, 2013. The Paris Air Show will open on June 17 at Le Bourget. (AP Photo/Jacques Brinon)

Ο στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για τις ΗΠΑ και ότι θα ήταν λογικό να αποσταλούν βαρέα όπλα (όπως βλήματα TOW ή Javelin) στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα.

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της εξέτασής του για τον διορισμό του στη θέση.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην εθνική μας ασφάλεια...αν θέλετε να μιλήσουμε για ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή προς τις ΗΠΑ, θα έπρεπε να υποδείξω τη Ρωσία. Και αν δείτε τη συμπεριφορά τους, δημιουργεί προβληματισμούς» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, ο στρατηγός εισηγήθηκε αναβάθμιση των σχεδίων του Πενταγώνου περί «υβριδικού πολέμου», στον οποίο οι στρατιωτικές ενέργειες συνδυάζονται με συγκαλυμμένες επιχειρήσεις, όπως ο εξοπλισμός αποσχιστών. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Ως άλλες απειλές κατέδειξε την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ισλαμικό Κράτος, με αυτή τη σειρά.

Ο ίδιος είπε ότι εάν αναλάβει καθήκοντα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (κάτι που θεωρείται ότι θα γίνει εύκολα), θα προσπαθήσει να διατηρήσει μια σχέση στην οποία οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα είναι σε θέση να προλάβουν «λάθος εκτιμήσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρείας κλίμακας σύγκρουση.

Sponsored Post