Οι διάλογοι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης

Οι διάλογοι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης
eurokinissi

Η πιο δύσκολη ώρα για τη χώρα, είναι ταυτόσημη με την πιο δύσκολη ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλείται να υπερψηφίσει ένα νέο δανειακό πρόγραμμα κόντρα στην ιδεολογική του τοποθέτηση και το ίδιο το πρόγραμμα του. Οι δύσκολες ώρες κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των μελών της ΚΟ και της ΠΓ αποτυπώνονται στους διαλόγους των πιο...ρεαλιστών με όσους φαίνονται αρνητικοί στην ελληνική πρόταση και αδυνατούν να δουν μια λύση σε συμφωνία με τους δανειστές στη βάση της ελληνικής πρότασης που έχει αποσταλεί. Η κατάσταση φαίνεται να είναι τόσο δυσχερής, ώστε πληροφορίες ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει σε ψηφοφορία στην ΚΟ την πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές σε μία προσπάθεια να «δεσμεύσει» τους βουλευτές αλλά και να αναγκάσει του πάντες να πάρουν «ξεκάθαρη θέση».

Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «πρόκειται για μια συμφωνία που έχει και δυσκολίες άλλα υπάρχουν και βελτιώσεις σε σχέση με δυο εβδομάδες πριν. «Θα φτάσουμε στο στόχο του 2018 με διαφορετικό τρόπο λόγω της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών» τονίζοντας πως αρκετά μέτρα θα υλοποιηθούν σταδιακά και όχι αμέσως ενώ υποστήριξε πως υπάρχει μια καλύτερη προοπτική για το θέμα του χρέους.

Ο προκάτοχός του, Γιάνης Βαρουφάκης όμως φάνηκε να τον αμφισβητεί, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο χρέος και να υπάρχει μια πιο ρητή αναφορά συγκριτικά με αυτή που υπάρχει και η οποία προσομοιάζει με αυτή του 2012 η οποία δεν οδήγησε σε κάποια δεσμευτική συζήτηση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης κάλεσε όλους να λάβουν ξεκάθαρες θέσεις, καθώς σύμφωνα με πηγές ανέφερε: «Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε, ποια πρέπει να είναι η θέση μας στην Ευρώπη». Βέβαια πληροφορίες ανέφεραν πως και ο ίδιος δεν είχε πολύ...διαυγή θέση απέναντι στην πρόταση, φέροντας αυτόν μάλιστα να θέλει να ψηφίσει κατά της πρότασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να υπερψηφίζει στην Ολομέλεια. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον ίδιο αλλά και όλα τα μέλη της ΚΟ να πάρουν «καθαρή θέση».

Επίσης, ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ως ήταν αναμενόμενο τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ άλλα και ότι «δεν μπορεί να Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα ούτε θετική προοπτική στη χώρα».

Ο δε Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε συμβιβαστικός υποστηρίζοντας πως οι παρόντες συσχετισμοί επιβάλλουν μια «τέτοιοι τύπου» συνθηκολόγηση «για να μπορέσουμε να βρεθούμε στο μέλλον σε καλύτερη θέση και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που επιδιώκουμε».

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαφώνησε με την διαδικασία και το περιεχόμενο. Είπε ότι οι δανειστές είναι εκβιαστές. Της ασκήθηκε κριτική από πολλούς βουλευτές και εκείνη απάντησε πως «όλοι υπερασπιζόμαστε την συλλογικότητα». «Όχι όλοι και όχι πάντα» της φώναξε ο Κοντονής υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι στο αθλητικό νομοσχέδιο η Ζωή απείχε από την ψηφοφορία για το άρθρο 5

Στην ομιλία του ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, επέμεινε στις απόψεις του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγα. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε γι' αυτό το επόμενο διάστημα γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσπωος Θανάσης Πετράκος της Αριστερής Πλατφόρμας είπε πως: «Το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό.

Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, κατά την ομιλία του, είπε ότι η κυβέρνηση πήγε στη διαπραγμάτευση «χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους».

«Αποτύχαμε, χάσαμε» συνέχισε, για να παρατηρήσει, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα».

«Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» εκτίμησε, για να προσθέσει, αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας».

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, φεύγοντας και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Να παραιτηθούμε γρήγορα», ενώ ο υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε: «Είναι ιστορική μας μοίρα να υπογράψουμε τη νέα Λωζάνη.»

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως, κατά πληροφορίες, το θέμα τη μη ευνοϊκής φορολόγησης των νησιών αλλά και των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, είναι θέματα τα οποία βάζουν επιτακτικά οι δανειστές προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους ΑΝΕΛ και να οδηγήσουν σε μια πιθανή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Δημοφιλή