ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2015 05:04 EEST | Updated 11/07/2015 06:00 EEST

Αιματηρή βομβιστική επίθεση έξω από το ιταλικό προξενείο του Καΐρου

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στο ιταλικό προξενείο στο κέντρο του Καΐρου, από την οποία καταστράφηκε ένα μέρος της πρόσοψης του κτιρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη, δήλωσε ο Χόσαμ Άμπντελ Γάφαρ, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν ο νεκρός ήταν πολίτης ή αστυνομικός.

Ιατρικές πηγές είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο αστυνομικοί που φρουρούσαν το κτίριο έχουν τραυματιστεί, καθώς και τρεις περαστικοί.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο MENA ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, «μια βόμβα είχε τοποθετηθεί από αγνώστους κάτω από ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο προξενείο και η οποία πυροδοτήθηκε από απόσταση».

Το προξενείο ήταν κλειστό την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη, περίπου στις 06:30 (τοπική ώρα, 07:30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το MENA, στο κτίριο έχουν σημειωθεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Μετά την ανατροπή από τον στρατό το 2013 του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις τζιχαντιστών στην Αίγυπτο, με στόχο κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν οργανώσεις που λένε ότι δρουν σε αντίποινα για την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι από τις αιγυπτιακές αρχές.