Πώς είναι στα αλήθεια το κλίμα για το Ελληνικό ζήτημα στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και τις Η.Π.Α;

Πώς είναι στα αλήθεια το κλίμα για το ελληνικό ζήτημα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Η.Π.Α;

Στο πλαίσιο του κρίσιμου σαββατοκύριακου των διαπραγματεύσεων ζητήσαμε από τις διεθνείς εκδόσεις της Huffington Post να σκιαγραφήσουν τις αντιδράσεις, τις εκτιμήσεις και τις ζυμώσεις που προκάλεσε η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης μετά το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος και την επιστροφή στο τραπέζι των Θεσμών.

Γαλλία

Alexandre Boudet, Πολιτικός Συντάκτης, ΗuffPost France

-Πως επηρεάστηκαν τα πολιτικά κόμματα:

«Στη Γαλλία η ελληνική κρίση χρέους ήταν η αιτία για μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα στο χώρο της αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίζεται διασπασμένη αναφορικά με την Ελλάδα».

Πράγματι, όπως αποκαλύπτουν διαδοχικά δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τη νίκη του «ΟΧΙ» ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και οι διαφορετικές ομάδες μέσα στο κόμμα της κεντροδεξιάς προσπάθησαν να κρατήσουν μια ενιαία γραμμή για την ανάγκη μιας συμβιβαστικής λύσης, αν και αρκετοί αναρωτήθηκαν ανοιχτά αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

-Τι πιστεύουν τα ΜΜΕ

«Στη Γαλλία τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν δεν έχουν σχέση με εκείνα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, όμως, διεξάγεται δημόσια η συζήτηση για το αν η Ευρώπη κινείται συνολικά σε μια νέα πραγματικότητα λιτότητας όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τάσσονται υπέρ της Ευρώπης και υπέρ της συνεννόησης, ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων».

Τι είπαν οι Γάλλοι πολίτες για το δημοψήφισμα

37% των Γάλλων δηλώνουν χαρούμενοι με το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

28% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

35% δηλώνουν αδιάφοροι στο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

Τι λένε οι Γάλλοι πολίτες για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

45% δεν έχουν πρόβλημα με το ενδεχόμενο ενός Grexit

55% θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

85% πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα αποπληρωθεί

Ισπανία

Montserrat Dominguez, Editorial Director, HuffPost Spain

«Η μουσική ακούγεται καλύτερα, αλλά ας περιμένουμε τους στίχους» είπε ο Ισπανός πρόεδρος Μαριάνο Ραχόϊ όταν η ελληνική πρόταση παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους πιστωτές. Ο ίδιος έχει ζητήσει εμφατικά την ανάγκη για συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση, παρόλο που μέσα στο κόμμα του, οι αντιδράσεις είναι πιο σκληρές. Οι φωτογραφίες των συνταξιούχων να περιμένουν στην ουρά στις τράπεζες έχουν αξιοποιηθεί από την Ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος για τους Έλληνες, όπως οι Podemos για τους Ισπανούς. Οι προσεχείς εκλογές στην Ισπανία τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο –η ημερομηνία τους δεν έχει προσδιοριστεί-και η ιδεολογική συγγένεια ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos έχουν αναζωπυρώσει την συζήτηση για την Ελλάδα. Την Κυριακή ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έγραψε στο Twitter, "Η δημοκρατία νίκησε στην Ελλάδα" συνοδεύοντας τη δήλωση του με μια φωτογραφία του με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Στο μεταξύ, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) αισθάνονται μπερδεμένοι με την επίσημη θέση της ηγεσίας του, η οποία ήταν εξαιρετικά αυστηρή και εναντιώθηκε στη διεξαγωγή του ελληνικού δημοψηφίσματος, όπως έκαναν και οι υπόλοιποι σοσιαλδημοκράτες στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συμπτωματικά, πάντως, η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή 10/7 τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος προβλέπει μειώσεις φόρων και εξασφάλιση περισσότερων πόρων για κοινωνικές δαπάνες. Το Λαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά το καλύτερο προεκλογικό πρόγραμμα , το οποίο τεκμηριώνει ότι η διακυβέρνηση ήταν σοβαρή, οι μεταρρυθμίσεις απέδωσαν και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τα θετικά αποτελέσματα».

Ιταλία

HuffPost Italy, Giulia Belardelli, πολιτική συντάκτρια

-Tι λένε οι Ιταλοί:

«Σύμφωνα με μια έρευνα από το Ινστιτούτο Ixè για τη δημόσια τηλεόραση, το 55% όσων απάντησαν θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ιταλία αν η Ελλάδα διασωθεί με οποιοδήποτε κόστος. Μόλις το 29% πιστεύει ότι η Ιταλία θα μπορούσε να ωφεληθεί από ένα Grexit. Επιπλέον η ίδια δημοσκόπηση φανερώνει ότι οι Ιταλοί δεν έχουν την καλύτερη γνώμη ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την Άνγκελα Μέρκελ. Στη σχετική ερώτηση για τον ποιόν από τους δυο προτιμούν, το 39% απάντησε «κανέναν από τους δυο».

-Πως επηρεάστηκαν τα πολιτικά κόμματα:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι βρέθηκε σε μια αμήχανη θέση. Τους τελευταίους μήνες είχε εκφράσει πολλές φορές δημόσια τη στήριξη του στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρεί ότι το προφίλ τους μοιάζει (και οι δυο έχουν εναντιωθεί στη λιτότητα, ζητούν έμφαση στην ανάπτυξη, έχουν παρόμοια ηλικία, στυλ επικοινωνίας και ντυσίματος…). Ωστόσο στην αποφασιστική στιγμή, βρέθηκε εγγύτερα –κυριολεκτικά και πολιτικά- στην Καγκελάριο Μέρκελ (τις ημέρες που ο Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα, ο Ρέντσι βρισκόταν στο Βερολινό). Σύμφωνα με την Angela Mauro, πολιτική συντάκτρια, το κοινό σημείο επαφής των δυο ηγετών εξασφαλίστηκε με ένα αντάλλαγμα: η καγκελάριος τον καθησύχασε για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, και εκείνος την υποστήριξε στο ελληνικό ζήτημα.

Τα ιταλικά κόμματα της Αριστεράς, όπως το SEL (Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία) ριζοσπαστικοποίησαν την αντιπολιτευτική γραμμή τους και άσκησαν εντονότερη κριτική στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, η ελληνική κρίση έχει δημιουργήσει ένα παράξενο μωσαϊκό κομμάτων με ετερόκλητα χαρακτηριστικά (από το SEL μέχρι το λαϊκίστικο «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» και τη «Λίγκα του Βορρά»), τα οποία, όμως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλα –με διαφορετικό κίνητρα- ελκύονται από την «Ελληνική Τραγωδία».

-Τι λένε τα ΜΜΕ:

«Η ελληνική κρίση κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ιταλικών εφημερίδων. Ακόμη και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ –ανάμεσά τους και εκείνα που αντιμετωπίζουν θετικά τον Αλέξη Τσίπρα- διατήρησαν κοινή γραμμή: Η τελευταία πρόταση Γιούνγκερ ήταν μια καλή πρόταση, την οποία ο Τσίπρας θα έπρεπε να είχε αποδεχθεί. Παράλληλα, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έδωσαν έμφαση στις καθημερινές ιστορίες από την Ελλάδα με τους απελπισμένους συνταξιούχους, τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και τις καθημερινές αντιξοότητες σε μια δραματική και ασφυκτική συγκυρία».

Ηνωμένες Πολιτείες

Howard Finemann, Global Editorial Director, Τhe Huffington Post

«Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα βρέθηκε πρόσφατα στη Γερμανία στο πλαίσιο των συνομιλιών της συνόδου των G-7, συζήτησε κατ’ ιδίαν και σε βάθος με την Καγκελάριο Μέρκελ. Εκεί εξέφρασε την προσδοκία του να υπάρξει μια συμφωνία, αλλά επανέλαβε την βασική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή την αποφυγή άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης. Αυτή η απόσταση σκόπιμα αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη αλήθεια για τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν την ελληνική κρίση. Παρόλο που η αγωνία για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ, δεν έχει προκαλέσει ανάλογα μεγάλη ανησυχία στην αμερικανική κοινωνία. Οι Αμερικανοί βλέπουν με ανακούφιση μια συμφωνία, παρόλο που από την έναρξη της κρίσης, δεν την αντιμετώπισαν με την αίσθηση του επείγοντος.

"Δεν έχουμε οικονομική έκθεση στο ελληνικό χρέος" σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος στη The Huffington Post, συμπληρώνοντας ότι "δεν υπάρχουν πολλές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα", H βασική μας ανησυχία είναι τι ακριβώς θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία στην υπόλοιπη Ευρώπη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ακόμη και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν γνωρίζουμε αν θα έχει σοβαρές συνέπειες. Σε περίπτωση που η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσίαζε επιβράδυνση εξαιτίας της Ελλάδας, τότε αυτό θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία και για την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Τα χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν αρκετές διακυμάνσεις αυτές τις ημέρες, αλλά αυτό οφειλόταν λιγότερο στην Ελλάδα και περισσότερο στους φόβους για την κατάρρευση του οικονομικού θαύματος της Κίνας, μέσω της πρωτοφανούς παρέμβασης του Κομμουνιστικού κόμματος να στηρίξει τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ με ενέσεις ρευστότητας και άρσεις λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης, η ελληνική κρίση έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την γενικότερη κουβέντα σχετικά με την λιτότητα και την ανάγκη μείωσης των εθνικών χρεών και ελλειμάτων. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, ο προβληματισμός για την λιτότητα είναι μάλλον επικεντρωμένος στο περιβάλλον των Δημοκρατικών. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Bernie Sanders και αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2016, υποστήριξε ένθερμα τη θέση της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις πολιτικές της λιτότητας. Η Χίλαρι Κλίντον κινήθηκε στη γραμμή του Λευκού Οίκου, εκφράζοντας την ελπίδα για μια συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών. Οι Ρεπουμπλικάνοι, απορροφημένοι με τα εσωτερικά ζητήματα τους (16 υποψηφίοι μέχρι τώρα διεκδικούν το χρίσμα για τις εκλογές του 2016), ασχολούνται κυρίως με την προκλητική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στους Μεξικάνους μετανάστες. Αν τους πιέζαμε να εκφράσουν γνώμη για την Ελλάδα, σίγουρα θα τάσσονταν υπέρ της Γερμανίας.

Οι Ελληνοαμερικανοί, πιθανόν η πιο αγαπητή και λιγότερο αμφιλεγόμενη εθνική κοινότητα στην Αμερική, έχουν κρατήσει μετριοπαθή εώς αόρατη στάση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ανησυχούν για την Ελλάδα. Τουλάχιστον όσο ο Παρθενώνας στέκεται όρθιος και ο ήλιος ακτινοβολεί στις Κυκλάδες».

Δημοφιλή