ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/07/2015 04:36 EEST | Updated 16/07/2015 14:57 EEST

LIVE: Εγκρίθηκε η συμφωνία. Ανασχηματισμός εν όψει. Συνεδρίαση του Eurogroup

ASSOCIATED PRESS
Greek Lawmakers attend an emergency Parliament session for the government’s proposed referendum in Athens on Saturday, June 27, 2015. Germany's vice chancellor says that a Greek referendum on the bailout talks could in principle make sense, but notes that it should be clear to voters what they will be deciding on.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Με πολλές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Υπέρ ψήφισαν 229 βουλευτές, «όχι» 64 βουλευτές, ενώ 6 δήλωσαν παρών. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 32 ψήφισαν «όχι», 6 «παρών» και μία ήταν απούσα.

«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Έντονη ήταν η φημολογία ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός σήμερα, Πέμπτη, ωστόσο το απόγευμα κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «συμμετρική» απόφαση, σε αυτήν του παγώματός του. Μετά από αυτό, τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν όλες την Δευτέρα.

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί συμφωνήσαν για την παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας ύψους 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έδωσαν και το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού θα επισκεφθεί τη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και το Παρίσι τις επόμενες δύο μέρες για συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οικονομίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όλες οι εξελίξεις υπό τη μορφή LiveBlog