Ελληνοαμερικανικοί ηγέτες ασκούν επιτυχώς πιέσεις για την Ελλάδα αλλά θέλουν περισσότερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ελληνοαμερικανικοί ηγέτες ασκούν επιτυχώς πιέσεις για την Ελλάδα αλλά θέλουν περισσότερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
AFP PHOTO
AFP PHOTO
ANDREAS SOLARO via Getty Images

«Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009, διεξάγουμε μία εκστρατεία κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ», επισημαίνει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council.

Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι οι πιέσεις που ασκούν τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς όφελος της Ελλάδας συμβάλλουν σημαντικά στην επίλυση της οικονομικής κρίσης της και τονίζουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα εάν ο Ομπάμα δεν ήταν τόσο διστακτικός να εμπλακεί στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα ελληνοαμερικανικές οργανώσεις λένε ότι πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της εξασφάλισης καλύτερων όρων για την αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας στο ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

«Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009, διεξάγουμε μία εκστρατεία κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ», δηλώνει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, ενός εκ των μεγαλυτέρων ελληνοαμερικανικών οργανισμών πολιτικής δράσης που εδρεύει στο Σικάγο.

«Δεν πιστεύαμε ότι επρόκειτο να λειτουργήσουν αυτές οι πολιτικές όταν εφαρμόστηκαν, και εξακολουθούμε να μην το πιστεύουμε μέχρι σήμερα».

Οι προσπάθειες του Hellenic American Leadership Council , του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και άλλων ομάδων να ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ ώστε να πιέσουν την Ευρώπη να μαλακώσει τις πολιτικές λιτότητας περιλάμβαναν ανοικτές επιστολές και διπλωματικές ενημερώσεις για το Κογκρέσο.

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Φεβρουάριο για την επιβολή μιας δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα που την εμπόδισε να ανακάμψει από την κρίση, η ηγεσία του HALC συγκέντρωσε πάνω από 13.000 υπογραφές σε μία δήλωση που ευχαριστούσε τον πρόεδρο, ενθαρρύνοντας τον να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις εργάστηκαν για να δημιουργήσουν συνδέσμους μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και του κογκρέσου.

Οι ίδιες οργανώσεις ισχυρίζονται ότι ήταν αυτές που οργάνωσαν τις συναντήσεις μελών του κογκρέσου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον Απρίλιο, καθώς και τις συναντήσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ των Μάιο.

Η Ρεμπουπλικανή Γερουσιάστής Κάρολιν Μαλόνεϊ (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Επίσης ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών πλησίαζαν στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που έληγε το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, το Hellenic American Leadership Council, βοήθησε στο συντονισμό και στη σύνταξη μιας επιστολής προς την αμερικανική κυβέρνηση από την ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Carolyn Maloney καθώς και από τον επίσης ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Gus Bilirakis που ηγούνται του Hellenic Caucus το οποίο αριθμοί 114 βουλευτές του κογκρέσου.

Επίσης το Hellenic American Leadership Council συνέβαλε στο να γράψει ο πρώην ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Zack Space μια σύντομη επιστολή που διανεμήθηκε στα μέλη του κογκρέσου και εξηγούσε τι σήμαινε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ενώ παρότρυνε την αμερικανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στο ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Whatever your position on this weekend's referendum, show your support for the people of Greece. Share this image and show your support now!

Posted by Hellenic American Leadership Council on Friday, July 3, 2015

The Hellenic American Leadership Council's Facebook meme expressing solidarity with Greeks ahead of the July 5 referendum was shared by more than 3,000 people.

Σύμφωνα με τον Ζεμενίδη, η δράση του οργανισμού και άλλων ομάδων αποδίδει καρπούς, καθώς συνέβαλε στην αλλαγή του τόνου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πρόσφατα δημοσίευσε μία έκθεση που επιβεβαίωνε τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Ομπάμα όσο και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού έχουν κάνει πιο έντονες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο τόσο οι Ζεμενίδης όσο και άλλοι ελληνοαμερικανοί ηγέτες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός όπως λένε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει κάνει αρκετά αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

«Ενώ ρίχνουμε πολλές ιδέες στο τραπέζι, οι ΗΠΑ δεν είναι ο βασικός παίχτης. Πιστεύουμε ότι η φωνή της Αμερικής θα μπορούσε να είναι πιο ηχηρή και πιο ξεκάθαρη» δηλώνει ο Ζεμενίδης.

Ο Νικ Λαριγκάκης, πρόεδρος του American Hellenic Institute δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνηση ωστόσο εκτιμά πως θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα.

Ο Άντι Μάνατος, από τους πιο παλιούς λομπίστες στη Ουάσιγκτον εκφράζει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μεταξύ των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης ο Ομπάμα όσο και ο Λιού είναι οι καλύτεροι φίλοι της χώρας μας.

«Βγάζω το καπέλο μου στον Ομπάμα και τον Λιού. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στις παρεμβάσεις τους στην Μέρκελ και το ΔΝΤ» είπε ο Μάνατος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάντ στη σύνοδο των G7 (Photo by Carl Court/GettyImages)

Όμως ο κ. Μάνατος σχολιάζει οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές και δεν θέλουν να εμπλακούν στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αυτό τις έχει αποτρέψει από το να προβούν σε πιο αποφασιστικές δράσεις συμπεριλαμβανομένης και της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επιπλέον ο Μάνατος τονίζει πως η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι προετοιμασμένη για να παρέμβει πολύ δυναμικά στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα βγει από την Ευρωζώνη.

Αυτό το κείμενο είναι μετάφραση από το πρωτότυπο Greek-American Leaders Tout Lobbying Wins For Greece, But Want More της Huffington Post US.

Δημοφιλή