Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Stavros Theodorakis, leader of the political party To Potami (The River) talks during a news conference in central Athens, Wednesday, Jan. 21, 2015. To Potami was founded last February by Theodorakis, a Greek popular TV journalist. Weekend opinion polls showed Potami will be the third party.Greek voters go to the polls on Sunday as the popular left-wing Syriza party is poised to defeat conservative Prime Minister Antonis Samaras according the last opinion polls. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Stavros Theodorakis, leader of the political party To Potami (The River) talks during a news conference in central Athens, Wednesday, Jan. 21, 2015. To Potami was founded last February by Theodorakis, a Greek popular TV journalist. Weekend opinion polls showed Potami will be the third party.Greek voters go to the polls on Sunday as the popular left-wing Syriza party is poised to defeat conservative Prime Minister Antonis Samaras according the last opinion polls. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ASSOCIATED PRESS

“Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν “πάμε να το κάνουμε”. Με αυτή τη φράση ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα στήριζε μια διαφορετική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Η εβδομάδα που μας πέρασε έφερε πιο κοντά τον επικεφαλής του Ποταμιού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λόγω της προοπτικής να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και τη φημολογία για επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. “Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, συμφωνήσαμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να μου πείτε τι συζητούσατε δύο ώρες το πρωί της Παρασκευής με τον κ.Γιούνκερ και το επιτελείο του;

Ο ρόλος του κ.Γιούνκερ αυτές τις στιγμές είναι καθοριστικός. Ας μην κρυβόμαστε. Τις τελευταίες ώρες παίζετε ένα σκληρό παιγνίδι. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πουν «ας πετάξουμε έξω τους Έλληνες». Γιούνκερ, Ολάντ και Ντράγκι είναι με την μεριά μας. Κάποια στιγμή θα σας τα πει και ο πρωθυπουργός. Οι Γερμανοί αντιστοίχως σφυρίζουν αδιάφορα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ο κ.Σόιμπλε έχει την δική του ατζέντα. Μια Ευρώπη χωρίς παραφωνίες στη γερμανική γραμμή λιτότητας.

Πιστεύετε δηλαδή ότι ο κ.Γιούνκερ δεν θα ακολουθήσει και αυτός τελικά τη «γερμανική γραμμή»;

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει τη δική του γραμμή. Αν έχουμε μόνο λιτότητα, τότε αλληλοτροφοδοτούμε την κρίση. Εξ ου και το πακέτο Γιούνκερ. Με το επιτελείο του συζητήσαμε πως τα 35 δισ. που μπορεί να σπρώξουν απευθείας στην ελληνική οικονομία, θα πυροδοτήσουμε ξανά την ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη ξέρετε δεν θα υπάρξει ποτέ κοινωνική δικαιοσύνη.

Τελικά η τελευταία πράξη του δράματος σας έφερε πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Οι δηλώσεις σας αυτή την εβδομάδα αλλά και η στάση σας στη Βουλή μαρτυρά ότι είστε σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό.

Μα δεν είναι κάτι κρυφό. Στη συνάντηση των αρχηγών του είπα ότι «παραμερίζουμε τις διαφορές μας – που είναι πολλές – και σε βοηθάω όσο μπορώ για να καταλήξεις σε συμφωνία με την Ευρώπη». Αυτό είναι το Ποτάμι. Πρώτα η χώρα και μετά τα κόμματα.

Η γερμανική Bild έγραψε προχθές ότι είστε έτοιμος να μπείτε στην κυβέρνηση στην θέση του Καμμένου.

Και μόνο ότι το γράφει η γερμανική Bild είναι λόγος να μην το συζητάμε. Η Bild ξεχειλίζει από ανακρίβειες. Και δεν είναι η πρώτη προβοκάτσια που κάνει.

Ως προς την ουσία, μας λέτε ότι δεν έχετε συζητήσει με τον κ.Τσίπρα το ενδεχόμενο να μπείτε στην κυβέρνηση;

Μα είχαμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε αυτές τις ώρες από το να μοιράζουμε μεταξύ μας καρέκλες. Το Ποτάμι αποφάσισε να στηρίξει την τελευταία μάχη της χώρας για να παραμείνει στην Ευρώπη και αυτό έγινε χωρίς παζάρια και ανταλλάγματα. Άλλωστε σας το έχω ξαναπεί. Ο στόχος μου δεν είναι οι υπουργικές καρέκλες.

Μιλάτε όμως συνέχεια για εθνική ενότητα. Πως θα γίνει αυτό αν δεν αναλάβετε και εσείς κάποιες ευθύνες.

Και αυτό που κάνουμε τώρα, εθνική ενότητα είναι. Συμφωνήσαμε παρά τις μεγάλες – σας το λέω ξανά- διαφορές, σε ένα στόχο και τον υπηρετούμε από κοινού. Η Ελλάδα βέβαια έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν «πάμε να το κάνουμε». Αλλά αυτό δεν είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ολίγον από Ποτάμι.

Μια τέτοια κυβέρνηση που λέτε όμως δεν είναι ένα απολίτικο μόρφωμα; Μπορεί να είναι και ένας νεοδημοκράτης και ένας συριζαίος μαζί στην ίδια κυβέρνηση;

Δεν θέλω να συγκεκριμενοποιήσουμε τη συζήτηση αλλά εσείς πιστεύετε ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά – για να σας αναφέρω δύο μόνο από τα κορυφαία προβλήματα της χώρας – μπορούν να λυθούν απο ένα κόμμα μόνο του; Πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί. Τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα είναι πολύ βαριά για τις πλάτες ενός κόμματος. Χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες και εθνική πολιτική ενότητα.

Αυτό το έχετε συζητήσει με τον κ.Τσίπρα;

Του το είπα την επόμενη μέρα των εκλογών, στις 26 Ιανουαρίου αλλά, όπως φάνηκε από την κυβέρνηση που έκανε, δεν συμφώνησε μαζί μου.

Αισθάνεστε ηττημένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Ναι. Ο κόσμος πίστεψε τα εύκολα λόγια. «Ψηφίστε ΟΧΙ και θα σας φέρουμε από την Ευρώπη ο,τι τραβάει η ψυχή σας».

Σας ενόχλησε που μπήκατε μαζί στο κάδρο με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ;

Σε ποιο κάδρο μπήκαμε μαζί; Και η Χρυσή Αυγή που ψήφισε ΟΧΙ μπήκε στο ίδιο κάδρο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σας είπα, ας μην κάνουμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Το δημοψήφισμα ήταν μια μεγάλη απερισκεψία. Ένα ψεύτικο ερώτημα σε μια εντελώς λάθος στιγμή.

Υπήρξε όμως ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Μα ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Η συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε ΟΧΙ, λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχτηκε. Το δημοψήφισμα μπέρδεψε και δίχασε τους Έλληνες. Και θα σας αποκαλύψω ότι υπήρξαν στελέχη μας, όπως ο Ψαριανός, που πρότειναν να μη μετέχουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Εισηγήθηκαν δηλαδή την αποχή. Μετά όμως όλοι μαζί εκτιμήσαμε ότι μπορεί να θεωρηθεί λιποταξία. Και αποφασίσαμε να δώσουμε την μάχη του Ναι στην Ευρώπη.

Η συμπεριφορά των ιδιωτικών καναλιών πως σας φάνηκε;

Γιατί με ρωτάτε μόνο για τα ιδιωτικά και δεν με ρωτάτε και για τα κρατικά; Υπήρχαν στιγμές που νόμιζες ότι έβλεπες «τα νέα του Μαξίμου σε σκηνοθεσία Ζωής Κωνσταντοπούλου». Κοιτάξτε, το δημοψήφισμα ήταν μια βίαιη ενέργεια. Σε πέντε μέρες οι Έλληνες έπρεπε να διαλέξουν στρατόπεδο, γιατί έτσι τους το παρουσίασαν. Από εδώ οι προδότες από εκεί οι πατριώτες. Από εδώ οι ευρωλιγούρηδες από εκεί οι δραχμολάγνοι. Υπερβολές με άρωμα εμφυλίου. Διαλύθηκαν οι παρέες, μάλωσαν οι φίλοι και επικράτησε ο τυφλός φανατισμός. Θυμάστε τι έλεγαν ορισμένοι υπουργοί; Ότι οι σύμμαχοί μας είναι «στυγνοί τρομοκράτες». Και τώρα τους παρακαλάμε να σταθούν στο πλευρό μας. Ας μην κυνηγάμε λοιπόν δημοσιογράφους. Ο εχθρός είναι ο άκρατος λαϊκισμός που επιβάλλει παντού τους κανόνες του.

Τώρα που έφυγε ο Σαμαράς θα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό μέτωπο;

Αυτό είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιων σχολιαστών και ευσεβής πόθος των αντιπάλων μας. Το Ποτάμι ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν συμμετείχε σε αυτή την κουβέντα. Νοιώθουμε επαρκείς για να προτείνουμε τη δική μας λύση στην ελληνική κοινωνία. Τα θολά μέτωπα δεν μας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή