Με σημαντικές απώλειες πήρε την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής η ελληνική πρόταση για νέο δάνειο από τον ESM

Με σημαντικές απώλειες πήρε την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής η ελληνική πρόταση για νέο δάνειο από τον ESM
Menelaos Myrillas / SOOC

Με σημαντικές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλά ανοικτά ζητήματα για την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε το πράσινο φως στο κείμενο της ελληνικής πρότασης και την εξουσιοδότηση της ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Ναι» επί της πρότασης ψήφισαν 251 βουλευτές και «όχι» 32. «Παρών» είπαν 8 βουλευτές, όλοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετές ήταν και η απουσίες. Πιο συγκεκριμένα, η εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση δόθηκε από τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (απουσίασαν οι Γιώργος Γερμενής και Γιώργος Γαλέος).

Οι διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «παρών» ψήφισαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός), Δημήτρης Στρατούλης (υπουργός), Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ «όχι» ψήφισε η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα. Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε, πως στηρίζει την κυβέρνηση αλλά όχι το πρόγραμμα λιτότητας, σχολιάζοντας την απόφασή του να ψηφίσει «παρών».

Απόντες ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ελένη Αυλωνίτου (που με επιστολή δήλωναν ότι θα ψήφιζαν ναι) και η Ραχήλ Μακρή, που από νωρίς έσπευσε να δηλώσει την διαφοροποίησή της.

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), Ελένη Σωτηρίου (Αττικής) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας) εξηγούν με δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα γιατί δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στη Βουλή. «Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα», σημειώνουν.

Από τους ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν απώλειες παρά την αρχική απουσία από την αίθουσα -κατά την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων- των Χαϊκάλη, Μαυραγάνη και Ξουλίδου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και η Ραχήλ Μακρή είχαν ήδη από τις τοποθετήσεις τους δηλώσει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν αυτή την πρόταση.

«Το "ναι" δεν είναι "ναι" σε μέτρα λιτότητας»

Εκτός από τις εκπεφρασμένες διαφοροποιήσεις μέσω της ψήφου τους –ή της απουσίας τους- άλλοι 15 βουλευτές με δήλωσή τους καθιστούν σαφές ότι το «ναι» τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Οι 15 βουλευτές που υπογράφουν είναι οι Λίτσα Αμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ζήση Ζάννα, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κότσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοϊλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκος Χουντής.

Τσίπρας: Προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε λίγη ώρα μετά, που με δήλωσή του επεσήμανε:

«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Καθυστέρηση λόγω... Κωνσταντοπούλου

Στις Επιτροπές το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, εκτός των κομμάτων της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια καθυστέρησε χαρακτηριστικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα και η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά της 23:30.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της προέδρου της Βουλής να συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της. Τελικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν ήταν αυτή που προέδρευσε της συνεδρίασης αλλά ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου για το πως θα συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσους ψηφίσουν όχι στην πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές

Δημοφιλή